Gebeurtenis

Snelscreening rijwoningen

evaluerend onderzoek
ID
1074796
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074796

Beschrijving

Van juli 2021 tot eind 2022 werkten we aan een snelle screening van het beschermde bestand: we gingen op zoek naar die beschermingen die vandaag overduidelijk niet meer aan de hedendaagse selectiecriteria voor bescherming voldoen. Om zo goed mogelijk te kunnen afwegen werd het beschermd bestand opgedeeld in thematische clusters. Meer info over de snelle screening lees je in het onderzoeksrapport "Evaluatie van het beschermde bestand. Eindresultaten snelle screening".

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Snelscreening woningen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Markt 48-49 (Maaseik)
Het huidige breedhuis met 19de-eeuwse gevel in neoclassicistische stijl is een samenvoeging van twee panden, namelijk links huis De Spiegel en rechts huis De Kerck die beide dateren uit het derde kwart van de 17de eeuw. Breedhuis van zeven traveeën en vier bouwlagen onder één doorlopend steil zadeldak met drie nieuwe dakkapellen en met een verankerde bakstenen lijstgevel.


Bosstraat 71-73 (Maaseik)
Stadswoningen met een 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws voorkomen, al dan niet met een oudere kern. De bakstenen lijstgevels zijn twee tot drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder zadeldaken.


Pelserstraat 56-58 (Maaseik)
Restant van een voormalige stadshoeve, opklimmend tot de 17de eeuw, met aanpassingen in de daaropvolgende eeuwen. Beide panden zouden oorspronkelijk één geheel gevormd hebben, een bakstenen langgerekt volume van anderhalve bouwlaag onder een overkragend pannen zadeldak.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Verlatstraat 4, 12-14 (Tienen)
De bescherming als dorpsgezicht betreft de stadswoning bestaande uit twee diephuizen en het pleintje aan de Verlaststraat.


Bergensesteenweg 1 (Halle)
De bescherming als monument betreft de 18de-eeuwse deuromlijsting.


Beekstraat 15-17, Grote Markt 43-44, Korensteeg 2 (Sint-Truiden)
De bescherming als stadsgezicht betrof de Korensteeg, een smalle steeg vertrekkend op de Grote Markt en uitkomend in de Beekstraat, waarvan de noordoostelijke gevelwand gevormd werd door de zijgevels van het aanpalende huis De Pauw en het daaraan grenzende burgerhuis op de Grote Markt.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Snelscreening rijwoningen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1074796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.