Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

evaluerend onderzoek
ID
1081503
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081503

Beschrijving

Het onderzoek

Vlaanderen telt meerdere erfgoedobjecten die bijna of zelfs helemaal verdwenen zijn, maar toch nog een wettelijke bescherming als monument, stads- en dorpsgezicht of cultuurhistorisch landschap genieten.

Onze leefomgeving is in constante verandering. Soms is dat in het voordeel van het erfgoed, bijvoorbeeld bij renovaties, restauraties en herbestemmingen die een beschermd gebouw een tweede leven geven. Maar evengoed kan het voortbestaan van het erfgoed bedreigd worden wanneer bijvoorbeeld ingrepen en verwaarlozing leiden tot schade of zelfs de verdwijning van het beschermde erfgoed. De bescherming gebeurde toen deze erfgoedsites nog bestonden, maar door diverse oorzaken (verval, blikseminslag, stormschade, rampspoed, vergunde en onvergunde sloop, verkaveling...) blijft er vandaag niet veel meer van over – of toch niets dat het erfgoedhart sneller doet kloppen.

Dit ‘verdwenen erfgoed’ brachten we in 2020-2021 in kaart. De lijst omvatte 204 erfgoedobjecten met een onduidelijke materiële toestand. Het onderzoek had een drieledige bedoeling:

  • Nagaan wat de huidige materiële toestand van het beschermde erfgoedobject is en in hoeverre het nog beantwoordt aan de toestand waarin het werd beschermd
  • Achterhalen wat de oorzaken zijn van eventuele veranderingen
  • Een beslissing nemen over de bescherming van het erfgoedobject

Voor meer info, lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'.

De resultaten

Het onderzoek van dit aangetast en verdwenen onroerend erfgoed leverde 41 voorstellen voor opheffingen van beschermingen op. Het gaat om gebouwen, waardevolle bomen en landschappen waarvan de bescherming niet meer kan worden gemotiveerd én waar herstel van de erfgoedwaarde niet meer mogelijk is.

Uit het onderzoek bleek ook dat zeven beschermde erfgoedobjecten zich niet meer op de oorspronkelijke plaats bevinden waar ze ooit werden beschermd. Het beschermde statuut van deze erfgoedobjecten staat niet ter discussie, maar een regularisatie van de verplaatsing is omwille van rechtszekerheid van de zakelijkrechthouders wel aangewezen.

Over een aantal erfgoedobjecten gaan we in overleg met de zakelijkrechthouders om de erfgoedwaarden alsnog te herstellen.

Bij de andere erfgoedobjecten op de lijst is de veranderde toestand het resultaat van vergunde werken zonder of met geringe aantasting van de erfgoedwaarden.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie van het beschermde bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Omvat

Evaluatie aangetaste landschapsbeschermingen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Evaluatie verdwenen en aangetast bouwkundig erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Evaluatie verdwenen houtig erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Tuileboomstraat (Ledegem)
De Lindemolen, een houten staakmolen op teerlingen, dateert als constructie uit de 18de eeuw. De molen werd in 1920 uit Emelgem overgebracht naar de huidige molensite. In 1971 waaide de molen om. De onderdelen ervan zijn gedemonteerd.


Orshagenstraat 11 (Heist-op-den-Berg)
Het hof van Riemen is een ensemble van een laatmiddeleeuws hof op een omgrachte site in combinatie met landgoederen en een dreef. Het was de zetel van de heerlijkheid Riemen, tevens de verblijfplaats van de heer van Riemen.


Abdijstraat (Geraardsbergen)
De Canadapopulier groeide als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Oude Koornmarkt 29 (Antwerpen)
Dit huis was beschermd als monument.


Varendonksesteenweg (Herselt)
De typisch Kempische langsschuur was beschermd als monument. Deze bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Isschot 42 (Kasterlee)
De bescherming als monument betrof de lemen langsschuur uit het tweede kwart van de 19de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1081503 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.