Gebeurtenis

Opgraving Heilighuisdreef

archeobotanisch onderzoek, palynologisch onderzoek, anthracologisch onderzoek, natuurwetenschappelijk onderzoek, vlakdekkende opgravingen
ID
1082097
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082097

Beschrijving

Door het behoud van een boom en de aanwezigheid van een nutsvoorzieningskast aan de noordwestelijke grens (143m2), het behoud van bomen
aan de noordoostelijke zijde (78m2) en de aanwezigheid van een verharde toegangsweg langs de zuidoostelijke grens (314m2) kon de voorgestelde oppervlakte voor opgraving (2771m2) niet volledig onderzocht worden.

Het openleggen van het archeologisch vlak werd gestart vanuit de noordoostelijke hoek aangezien in deze zone een afgedekt niveau met begraven bodem werd verwacht en dus als prioritair beschouwd werd. De archeologische zone werd in twee stroken aangelegd. Alle sporen kregen een uniek nummer, zijn gefotografeerd, beschreven in een database en ingemeten met een GPS-toestel.

De relevante sporen zijn gecoupeerd, waarna ook de doorsnede is ingemeten en getekend of in 3D werden geregistreerd. Van alle lagen, sporen en structuren waarvan natuurwetenschappelijk onderzoek relevante informatie over de vindplaats(en) zou kunnen opleveren, werden stalen genomen. Er is een bulkstaal ingezameld van 18 verschillende sporen. Het bulk werd manueel in zakken of emmers geschept. In totaal zijn 41 stalen van 20l ingezameld die uiteindelijk zijn uitgezeefd met een maaswijdte gebaseerd op de context. Het inzamelen van de bulkstalen had voornamelijk tot doel om dateerbaar materiaal te verzamelen dat een radiokoolstofdatering zou toelaten of om macrobotanisch onderzoek te kunnen uitvoeren. In één enkel geval werd het volledige spoor in bulk verzameld. Er zijn pollenstalen genomen van 5 verschillende sporen. De pollenstaalname werd enkel uitgevoerd op de diepere sporen, gezien deze een betere bewaring van pollen toelaten. 1 van deze stalen werd opgestuurd voor verdere verwerking.

Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DE KREYGER F., MALFLIET L. & HOORNE J. 2023: Drongen. ‘t Heilig Huizeke Eindverslag archeologische opgraving oktober 2021, DL&H-rapport 53, Adegem.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Relaties

Heeft als voorganger

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Heilighuisdreef [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1082097 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.