Persoon

Vande Weghe, Gerard

ID
1122
URI
https://id.erfgoed.net/personen/1122

Beschrijving

Vader van de architect Luc Vande Weghe.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Belfort en halle

Markt zonder nummer (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939; in 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.


Burgerhuis

Joos de ter Beerstlaan 19 (Pittem)
Woning, in 1935 in opdracht van notaris Felix Hensmans uit Tielt opgetrokken, naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe uit Tielt.


Dekenij van de Sint-Pieterskerk

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat.


Interbellumwoonhuis

Oude Stationstraat 63 (Tielt)
Interbellumwoonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gesigneerd "G. VD WEGHE ARCH." (plint). Half vrijstaande baksteenbouw met verzorgd parement van geelbruine siersteen.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Waalbosstraat zonder nummer (Tielt)
Waalbosstraat z.nr. Kapel O.-L.-Vrouw van Lourdes, gelegen aan straatzijde bij de hoevegebouwen van broeierij Van De Vyvere (nr. 35). Gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944 (cf. Tielt, Euromarktlaan z.nr.). Gelegen aan de straatzijde ten zuiden van de broeierij. Kapel in bruinr


Kapel van den Roozenboom

Euromarktlaan zonder nummer (Tielt)
Euromarktlaan z.nr. O.-L.-Vrouwekapel of "Kapel van den Roozenboom", gebouwd in 1944 door de bewoners van de Sint-Janstraat en de Roozenboomwijk uit dank voor de bescherming en de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezieler van de bouw is Leon Van Luchene; schenkers van de grond zijn Theophiel en Leonie Verbrugge. De kapel is ontworpen door architect en wijkbewoner


Modernistische stadswoning

Blekersstraat 22 (Kortrijk)
Blekersstraat nr. 22. Enkelhuis van 1937, naar ontwerp van Vande Weghe (Tielt), aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. Parement van gele baksteen, verticaal geaccentueerd door de licht vooruitspringende erker en pilaster van rode baksteen. STADSARCHIEF KORTRIJK 18, nr. 12541.


Onze-Lieve-Vrouwekerk

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


Sint-Godelieveschool

Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, thans "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen".


Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Markt nr. 13/ Tramstraat. Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt).


Villa

Joos de ter Beerstlaan 35 (Pittem)
Vrijstaande woning in tuin, opgetrokken uit rode bakstenen, boven een plint in breuksteen en onder een tentdak in mechanische pannen.


Woning De Brabandere

Sterrestraat 15 (Tielt)
Sterrestraat nr. 15. <italic>Woning De Brabandere</italic>, gebouwd in 1941 in opdracht van brouwer Maurits De Brabandere en naar ontwerp van de Tieltse architect Gerard Vande Weghe, geregistreerd bij kadaster in 1942. De achtergelegen brouwerij "<italic>De Ster</italic>" en het oude neoclassicistische woonhuis werden in 1940 zwaar werden beschadigd door beschietingen vanaf de Leie. De ruï


Thema's

Ontwerper van

Schuiferskapellestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vande Weghe [online] https://id.erfgoed.net/personen/1122 (Geraadpleegd op )