De carrière van Adolphe Van Coppernolle ging begin jaren 1900 van start. Vóór 1910 paste de architect in zijn ontwerpen voor privéwoningen zowel een gematigde art-nouveaustijl als een klassiek geïnspireerde eclectische stijl toe, om zich vervolgens gedurende enkele jaren op de beaux-artsstijl te concentreren. Daarvan behoort het hotel De Vriendt tot de meest zuivere en prestigieuze uitingen. Vanaf de vroege jaren 1920 liet Van Coppernolle zich opmerken met gebouwen in art-decostijl, waaronder een van de meest stijlvolle voorbeelden in Antwerpen, de club "Claridge" uit 1930 in de Anneessensstraat. Na de Tweede Wereldoorlog lijkt hij niet meer actief te zijn geweest.
Op basis van een eerste survey van de bouwdossiers in het stadsarchief van Antwerpen werd een lijst opgemaakt van een aantal panden die nog tot het oeuvre van Van Coppernolle behoren, maar niet meer (gaaf) bewaard zijn.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Lange Herentalsestraat 18 (Antwerpen)
Dit grote art-deco-appartementsgebouw werd ontworpen in 1923 door architect Adolphe Van Coppernolle voor O. Philippart, wonende in de Anneessensstraat 11.
Generaal Lemanstraat 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, als eigen woning opgetrokken door Adolphe Van Coppernolle, naar een ontwerp uit 1909.
Michiel Melynstraat 9 (Antwerpen)
Bescheiden woning, die zich laat opmerken door een strakke, stijlzuivere art deco, in 1927 ontworpen door Architect Adolphe Van Coppernolle.
Waterloostraat 53 (Antwerpen)
Deze bescheiden art-nouveauwoning werd in 1904 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle. De woning is een voorbeeld van het vroege werk van Van Coppernolle.
Arthur Goemaerelei 79 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco gebouwd voor opdrachtgever Cerchel, naar een ontwerp van architect Adolphe Van Coppernolle uit 1923. De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen, waaraan in 1933 een pseudo-mansarde werd toegevoegd.
Jan Van Rijswijcklaan 219 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van Georges Van Biesebroeck, naar een ontwerp van architect Adolphe Van Coppernolle uit 1928. Het rijhuis met een natuurstenen lijstgevel van twee ongelijke traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak.
Jan Van Rijswijcklaan 176 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van de ongehuwde Maria Suy, naar een ontwerp van architect Adolphe Van Coppernolle uit 1926. De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).
Van Schoonbekestraat 133 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Van Reusel, naar een ontwerp door architect Adolphe Van Coppernolle uit 1932.
Hazelarenstraat 13 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Alfons Guillaume, naar een ontwerp door architect Adolphe Van Coppernolle uit 1928. De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak.
Lange Lozanastraat 37 (Antwerpen)
Deze burgerwoning in art nouveau werd in 1906 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle als één van zijn vroegste werken in Antwerpen. De opdrachtgever in Ch. Ceurvorst, wonende in de Miraeusstraat 28.
Markgravelei 157 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Marie Elisabeth Belpaire, naar een ontwerp door de architecten Laurent Duvivier en Adolphe Van Coppernolle uit 1912. Marie Elisabeth Belpaire (1853-1948) was schrijfster en promotor van het katholieke meisjesonderwijs.
Oostenstraat 31 (Antwerpen)
Deze burgerwoning in art nouveau werd in 1905 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle als één van zijn vroegste werken in Antwerpen. De opdrachtgever was de heer Kelecom, uit de Korte Altaarstraat 16 in Zurenborg.
Generaal Lemanstraat 50 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van J. Panesi, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1909.
Jan Blockxstraat 24 (Antwerpen)
Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1906. Opdrachtgever was Meyer-John Sobolski (Suwalki, 1874-Antwerpen, 1927), van Pools-Joodse oorsprong en bedienaar van de Israëlitische eredienst in Antwerpen.
Britselei 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van John Lijsen, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1909. Het project hield de volledige verbouwing in van een bestaand pand, waaraan een nieuwe voorgevel, een souterrain en een achterbouw werden toegevoegd.
Generaal Lemanstraat 68 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door Adolphe Van Coppernolle uit 1911. Opdrachtgevers waren Jean en René Gevers, bewoners van het kasteel Ten Dorpe in Mortsel.
Generaal Van Merlenstraat 10 (Antwerpen)
In 1910 ontwerpt architect Adolphe Van Coppernolle deze burgerwoning. De architect koos voor de beaux-artsstijl, een bouwstijl waarop hij zich rond 1910 een paar jaar heeft geconcentreerd.
Generaal Van Merlenstraat 12 (Antwerpen)
In 1909 ontwierp architect Adolphe Van Coppernolle deze burgerwoning voor A. Vaerewijck. Voor de bouw van de woning werd een bestaand laag magazijn afgebroken.
Van Breestraat 21 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van F. Van Roy, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1919. Wederopbouw van een uitgebrand pand na de Duitse beschietingen van 7 tot 9 oktober 1914.
Kardinaal Mercierlei 82 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1909.
Molenstraat 75 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, eind 1865 voor eigen rekening ontworpen door de aannemer-architect Jean Baptist Winders, en in 1866 opgetrokken. Het pand van drie traveeën, werd in opdracht van diens weduwe in 1891 verbouwd door de architect Emile Thielens, en in 1931 door de architect Adolphe Van Coppernolle als eigen praktijkwoning met twee traveeën uitgebreid.
Juliaan Dillensstraat 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Bossaerts, naar een ontwerp door Adolphe Van Coppernolle uit 1906. De bescheiden woning is representatief voor het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière begin jaren 1900 van start ging.
Arenbergstraat 6 (Antwerpen)
Burgerhuis met praktijkruimte in ingehouden neorococostijl gebouwd in opdracht van Gaston Verhoeven, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1932 (gevelsteen).
Anneessensstraat 10 (Antwerpen)
Clubhuis Claridge is een luxueuze feestzaal in exclusieve art deco, gebouwd in opdracht van R. Ancarani, vlakbij wonende in de Statiestraat 1. Het ontwerp werd getekend door architect Adolphe Van Coppernolle in 1930.
Suikerrui 22 (Antwerpen)
Dubbelhuis met traditionele kern en barokpoort, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. In 1833 liet theehandelaar Johannes Hendrik Seije Cupérus de vensters aanpassen, zijn zoon en opvolger Nicolaas Joannes Cupérus gaf in 1902 aan Michel De Braey opdracht voor het toevoegen van het eclectische geveldecor en het mansardedak.
Gijzelaarsstraat 9-11 (Antwerpen)
Dit eclectische gebouw werd opgetrokken rond 1911 als complex met burelen en aanhorigheden voor Ed. Anthonis-De Cleer (Schildersstraat 51) naar ontwerp van Adolphe Van Coppernolle.
Markgravelei 127 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de uit Luik afkomstige juffrouw A. Joors. Uit de twee bouwaanvragen die in 1907 met drie maanden tussentijd voor dit pand werden ingediend, blijkt dat het ontwerp in eerste instantie aan Adolphe Van Coppernolle moet worden toegeschreven.
Markgravelei 129 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van aannemer Arthur Van Rijsseghem, naar een ontwerp door architect Adolphe Van Coppernolle uit 1906. De rijwoning maakte oorspronkelijk deel uit van een geheel van drie panden: twee identieke woningen met neoclassicistische inslag, en een voornamer burgerhuis in neorococostijl.
Justitiestraat 35-43 (Antwerpen)
Ensemble van vijf gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht door de heer J. Van Triel, naar ontwerpen door architect Henri Smits uit 1881. Als eerste kwam het geheel van drie woningen op nummers 35-39 tot stand, hetzelfde jaar gevolgd door het geheel van twee woningen op nummers 41-43.
Maarschalk Gérardstraat 16 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de ondernemer Guillaume Prist, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1932. De Etablissements G. Prist, een handel in sanitair en loodgietersbenodigdheden, was hier minstens sinds 1910 onder de naam Guillaume Prist & Cie gevestigd.
Baron Joostensstraat 9, Van den Nestlei 5 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in sobere art-nouveaustijl op een geknikt perceel tussen Van den Nestlei en Baron Joostensstraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Adolphe Van Coppernolle, naar een ontwerp uit 1912. Volgens de bouwplannen omvat het opbrengsteigendom een winkel en acht bescheiden huurkwartieren.
Le Grellelei 28-36 (Antwerpen)
Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1910.
Arthur Goemaerelei 12-14 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van J. Fierens en Henri Van Houcke, naar een ontwerp door architect Adolphe Van Coppernolle uit 1907. De rijwoningen tellen elk twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.
Generaal Lemanstraat 46-48 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1909.
Arthur Goemaerelei 55, Bosmanslei 1 (Antwerpen)
Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl op de hoek met de Arthur Goemaerelei, naar een ontwerp van de architecten Adolphe Van Coppernolle en Laurent Duvivier uit 1911. Opdrachtgever is Duvivier, die na de voltooiing zelf zijn intrek neemt in het hoekpand.
Bosmanslei 20 (Antwerpen)
Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd naar een ontwerp van de architecten Adolphe Van Coppernolle en Laurent Duvivier uit 1910. De opdrachtgever was Duvivier zelf, die vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere panden voor eigen rekening liet optrekken in de wijk. De rijwoning in halfopen bebouwing beantwoordt aan het type van de stadsvilla.
Belgiëlei 191 (Antwerpen)
Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Louis De Vriendt, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1916. De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, telt een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak.
Jezusstraat 16-18 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1910. De voorbouw werd uitgebreid met de drie linker traveeën, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle uit 1920.
De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)
Gelegen in oud Berchem tussen de Generaal Lemanstraat en de Grotesteenweg. Bestond reeds circa 1560 en werd toen Kapellelei geheten naar de Heilige Kruiskapel ter hoogte van hetv Frederik de Merodeplein; huidige naam sedert 1919.
Jan Van Rijswijcklaan 126 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van Joseph Spruyt, naar een ontwerp van architect Edouard Van Opstal (inscriptie in de pui) uit 1910. Deze brede en diepe rijwoning in halfopen bebouwing, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder plat dak.
Italiëlei 8 (Antwerpen)
De Norsk Sjømandskirke of Betlehemskirken, ingewijd in 1870, geldt als de oudste nog dienstdoende zeemanskerk ter wereld. De neogotische kerk, werd in 1928-1929 uitgebreid met een missiegebouw en een campanile, naar een ontwerp door de architect Adolphe Van Coppernolle.
Mimosastraat 24, Zonnebloemstraat 2 (Antwerpen)
Art-nouveaugetinte enkelhuizen met gele bakstenen lijstgevel, beide naar ontwerp van Adolphe Van Coppernolle, waarvoor bouwaanvraag van 1908.
Ahornenlaan 7 (Antwerpen)
Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van mevrouw L. Aerts-Doflein, naar een ontwerp door Adolphe Van Coppernolle uit 1933.
Verbondenenlaan 3 (Bredene)
Ruime, Anglo-Normandisch getinte cottage naar ontwerp van architect Adolphe Van Coppernolle (?) (Antwerpen), van 1925. Omringende tuin met haag en oorspronkelijke toegang tussen bakstenen hekpijlers. Twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster. Witbeschilderde baksteenbouw.
Savooistraat 176 (Ronse)
Villa voorheen zogenaamd "Sol-veld", gebouwd in opdracht van J. Hertoghe naar ontwerp van A. Van Coppernolle en L. Duvivier (Antwerpen) van 1925. Twee toegangen tot tuin met overluifelde houten hekken. Witgeschilderde villa van twee bouwlagen onder schilddak (leien) met dakkapellen.
Generaal Lemanstraat 52 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, als eigen woning opgetrokken door Adolphe Van Coppernolle, naar een ontwerp uit 1909.
Kardinaal Mercierlei 82 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1909.
Molenstraat 75 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, eind 1865 voor eigen rekening ontworpen door de aannemer-architect Jean Baptist Winders, en in 1866 opgetrokken. Het pand van drie traveeën, werd in opdracht van diens weduwe in 1891 verbouwd door de architect Emile Thielens, en in 1931 door de architect Adolphe Van Coppernolle als eigen praktijkwoning met twee traveeën uitgebreid.
Baron Joostensstraat 9, Van den Nestlei 5 (Antwerpen)
Geheel van twee meergezinswoningen in sobere art-nouveaustijl op een geknikt perceel tussen Van den Nestlei en Baron Joostensstraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Adolphe Van Coppernolle, naar een ontwerp uit 1912. Volgens de bouwplannen omvat het opbrengsteigendom een winkel en acht bescheiden huurkwartieren.
Le Grellelei 28-36 (Antwerpen)
Geheel van vijf gekoppelde burgerhuizen in beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1910.
Generaal Lemanstraat 46-48 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Adolphe Van Coppernolle naar een ontwerp uit 1909.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Coppernolle [online], https://id.erfgoed.net/personen/4992 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.