Persoon

Huyghebaert, Ivo

ID
8196
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8196

Beschrijving

Van Ivo Huyghebaert zijn ruim wat biografische gegevens bekend, informatie over zijn activiteiten als orgelmaker zijn echter schaars. In 1842 leverde hij een orgel in Nieuwkapelle (Diksmuide); voorts is van hem nog wat onderhouds- en reparatiewerk bekend, grosso modo tussen 1830 en 1858. In 1838 is hij gehuwd in Roeselare, waar hij bleef wonen tot aan zijn overlijden. Hij stond in goed contact met de Roeselaarse organist L. vanden Weghe (uit een bekende West-Vlaamse kostersfamilie).


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kerk Sint-Michiel

Roeselare (Roeselare)
De Sint-Michielskerk heeft een rijke orgelgeschiedenis achter de rug. Reeds vóór de beeldenstorm waren er twee orgels aanwezig.


Orgel kerk Sint-Petrus

Nieuwkapelle (Diksmuide)
In 1842 zou een orgel geleverd zijn geweest door Ivo Huyghebaert uit Roeselare. Later werkte ook Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) in Nieuwkapelle; het is niet bekend wat de aard van diens interventie was: renovatie of nieuwbouw? Indien dit instrument in 1915 nog aanwezig was, dan ging het samen met de kerk teloor. Het huidig orgel is van Jos. en Pieter Loncke (Esen) uit 1931.


Orgel kerk Sint-Petrus

Gijverinkhove (Alveringem)
De bouwer van het orgel is Jean-Joseph van der Haeghen (Rijsel), in 1774-1775. De orgelkast is van Ign. de Vosselle (Sint-Winoksbergen). In 1821 heeft een herstelling plaats; in 1843 herstelt Ch.-L. Neuville (Rexpoëde) de blaasbalg; vanaf 1845 voert Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) diverse kleine werken uit, nadien komt Henri Waeles (Izenberge) het orgel onderhouden. In 1948 nieuwe wijzigingen door J. Loncke (Esen).


Orgel parochiekerk Sint-Blasius

Lendelede (Lendelede)
Het instrument is gesigneerd door Ph.-J. Forrest (Roeselare), en werd gebouwd in 1871-1872.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huyghebaert [online] https://id.erfgoed.net/personen/8196 (Geraadpleegd op )