Collectief

Vereecken, gebroeders

ID: 8718   URI: https://id.erfgoed.net/personen/8718

Beschrijving

De vier zonen van Petrus-Joannes Vereecken worden in het bevolkingsregister van 1880 als orgelbouwers vermeld:

  • Félix, °25 mei 1844 - †20 jan. 1923;
  • Joannes (Jan), °16 juni 1846 - †5 jan. 1929;
  • Carolus Ludovicus (Lodewijk) °1 april 1849 - †31 juli 1896
  • en Petrus °1 nov. 1851 - †23 juni 1934.

Zij zijn allen in Gijzegem geboren en ook aldaar overleden.

Lodewijk staakte echter zijn activiteiten en werd in 1881 gemeentesecretaris van Gijzegem; toen hij in 1896 overleed, werd hij als gemeentesecretaris opgevolgd door zijn jongere broer, Petrus.

Na de dood van hun vader in 1889 zetten de zonen van Petrus-Joannes Vereecken het atelier verder als “Gebroeders Vereecken”. Binnen het bedrijf had elk van de broers zich min of meer voor een eigen sector verantwoordelijk gesteld. Volgens de overlevering had Félix, de oudste, zowat de algemene leiding, Joannes was vooral stemmer en ook beeldsnijder, terwijl Petrus verantwoordelijk was voor de productie van de orgelkasten, tractuur en pijpwerk.

De Vereeckens bouwden aanvankelijk enkel mechanische tracturen; pas in 1885 werd in een bouwcontract vermeld dat ook een pneumatisch hulpsysteem (vermoedelijk een Barker-apparaat) zou worden toegepast. In 1891 echter voorzagen de Vereeckens in hun nieuw orgel in Sint-Maria-Oudenhove twee windladen “volgens het nieuw pneumatisch stelsel”: dit voorstel werd niet uitgevoerd, maar blijkbaar waren de gebroeders zo enthousiast over deze uitvinding dat ze in het orgel in de abdij van Bornem (eveneens 1891) een echte “röhren pneumatik” aanlegden.

De oorlog 1914-1918 bracht het bedrijf in moeilijkheden: toeleveringen uit Duitsland vielen stil en lood, tin en koper waren schaars. Na de oorlog kwam de bedrijvigheid maar zeer moeilijk terug op gang. Het laatste orgel was bestemd voor het Sint-Hendrikscollege in Deinze: in 1921 was het voor drie kwart klaar en werd toen door de orgelbouwer Daem uit Appelterre verder afgewerkt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Jozef

Esplanadeplein 4C (Aalst)
De Sint-Jozefkerk is een - niet georiënteerde - neogotische kerk met basilicale aanleg waarvan de bouw startte in 1868 en die pas in 1908 afgewerkt was.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein zonder nummer (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)
Kerkgebouw op straathoek met Kerkstraat, voorafgegaan door verhard plein gebruikt als parking. Verfraaid met Boerenkrijgmonument en herdenkingsmonument van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ten westen grenzend aan gemeentelijke begraafplaats.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kartuizerstraat zonder nummer (Lierde)
Voormalige kloosterkerk van de kartuizerpriorij "Sint-Maartens-Bos"; sinds 1785 in gebruik als parochiekerk. Eerstesteenlegging van de kloosterkerk op 23 juli 1722.


Uitvoerder van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect De Perre-Montigny. Inplanting aan de Grote Baan, steenweg Aalst-Dendermonde.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw & Sint-Stefanus

Dentergem (Dentergem)
In 1755 werd door de parochie Dentergem voor het eerst een orgel aangekocht (een tweedehands-instrument uit Ardooie); verdere gegevens hierover ontbreken. In 1913 werd een totaal nieuw orgel gebouwd door Gebroeders Vereecken, orgelbouwers in Gijzegem.