Geografisch thema

Houthagestraat

ID
10892
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10892

Beschrijving

Korte straat die de Haantjesstraat ten noorden verbindt met de Kazernestraat ten zuiden. Maakt in de eerste helft van de 19de eeuw deel uit van de "Lammekensstraet", die van de "Vossebrugge" naar de grens met Vinkt liep, nabij "cabaret Het Lammeken", zie Atlas der Buurtwegen (1846). In 1979 wordt de naam gewijzigd in Houthagestraat, zogenoemd naar heerlijkheid "Houthaege", met gelijknamige centrale hoeve (zie Haantjesstraat nummer 46-46A). "Houthage" wordt als hofstede en oud leengoed vermeld in het toponymisch woordenboek van De Flou en komt voor het eerst voor in bronnen uit 1462. Houthage was afhankelijk van de heerlijkheid "Thielt-ten-Hove" of "Gruuthuse". De naam Jan van der Houthaghe komt reeds voor in 1382, gesneuveld in de Slag van Westrozebeke.

Landelijk karakter. Hoeve nummer 3, thans als enige bebouwing in de straat, komt in huidige constellatie voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (1846). Twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Boerenhuis met gepleisterde gevel en sterk gewijzigde muuropeningen. Ingrijpend verbouwde schuur/ stal, witgekalkt met gepekte plint, met resterende korfboogpoort en rechthoekige staldeuren, dak grotendeels verdwenen en afgeplat. Ten oosten een half ondergrondse overgroeide gemetselde aardappelkelder met vlakke rondboogtoegang.

  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 14.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolom 632.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houthagestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10892 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.