Kwetshagestraat (Snellegem)

Beschrijving

De Kwetshagestraat is een lange, kronkelende landelijke weg die de oostelijke grens vormt met Varsenare. De bebouwing ten oosten van de weg, met de even huisnummers, behoort tot Varsenare, de oneven huisnummers liggen op grondgebied van Snellegem. De straat reikt van de Oudenburgweg tot aan het Kanaal Oostende-Gent. Eertijds heette een deel van de straat de "Poytacxdreve", omdat ze door de landerijen liep van Adriaen Poytacx, die sinds 1531 aan beide zijden van de grens tussen Varsenare en Snellegem heel wat gronden bezat, zie nummer 13.

Sinds 1692 is het toponiem "Kwetshage" gekend, als benaming van de wijk tussen Jabbeke, Snellegem en Varsenare die getypeerd wordt door talrijke meersen. De betekenis van de benaming zou "kwaad zaailand" zijn, te wijten aan het waterzieke gebied. De hoeves die zich in Kwetshage vestigden, werkten mee aan het droogleggen van de gronden. Om die reden werd de straat in de 18de eeuw "Waeterstraete" genoemd. De huidige straatnaam wordt gebruikt sinds begin 19de eeuw, zie eerste gekende vermelding uit 1821. Desmedt houdt als verklaring "kwade hagen" aan, gelinkt met de betwistingen die elk jaar terugkomen in de archiefdocumenten tussen de gemeentelijke overheid en de aangelanden.

De bebouwing langs de straat bestaat uit verspreide hoeves; ter hoogte van de Legeweg is er actieve tuinbouw, zie serres. Op het grondgebied van Snellegem is één oude hoeve aanwezig, zie nummer 13. Verder nieuwe hoeves bij tuinbouwbedrijven.

• DESMEDT Marcel, losse aanvullingen, februari 2008.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VIII, Brugge, 1928, kl. 1119-1120; deel XII, Brugge, 1932, kl. 1149.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 28-30, 100-102.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 31.
  • NOTERDAEME J., De fiscus Snellegem en de vroegste kerstening in het westen van Brugge, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Deel XI, 1957, p. 49-80.