Wandelinglaan

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in het noorden van de gemeente en deel uitmakend van de parochie Sint-Katharina. Straat met bochtig tracé vertrekkend van de Sint-Katriensteenweg ten westen naar de grens met Lendelede. Twee oostelijke aftakkingen respectievelijk naar een voormalige vlassite (nummer 36) en naar een sterk verbouwde hoeve (nummer 38).

De straat wordt reeds weergegeven op een kaart van het rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize (1682), en vermeld als "Straete naer Lendelede". Als beboomde weg afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Meerschstraat".

Heden nog steeds weinig bebouwde landelijke straat. Nummer 36, voormalige vlasfabriek met kunstmatige roterij opgericht in 1930 in opdracht van Remi Goemaere, vlashandelaar. In 1931 uitgebreid met een motorzwingelarij. In 1958 wordt de fabriek verder uitgebreid met onder meer een magazijn, tot het huidige volume. In 1941 heeft de fabriek één roterij met drie rootkamers en een zwingelarij met elf zwingelmolens en één zwingelturbine. Nummer 38, historische hoeve reeds afgebeeld op de figuratieve caerte van François De Bal (1748), grosso modo bewaarde opstelling maar met sterk gerenoveerd woonhuis en laat 19de-eeuwse schuur met geïncorporeerd wagenhuis rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1930/1, 1931/1, 1958/1.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Piers de Raveschoot, nr. 1219: Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize, 1682.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 200.

Auteurs: De Gunsch, Ann