Licht bochtige weg tussen de Pannemeersstraat en de Bundingstraat, het einde van de straat paalt aan de grens met Kanegem (zie Tielt). Op de Atlas der Buurtwegen (1842) aangeduid als "Chemin de celui dit Bundingstraet commençant à la ferme de Vermeersch sur Caneghem au Cabaret de Hondskonte" of "Kouter Weg" als een weg met erfdienstbaarheid. Hier komt het toponiem Hondskonte voor, op kadasterplannen ook nog Zuidwijk, verwijzend naar de indeling van Ruiselede in zeven wijken, daterend van de inlijving bij de Franse Republiek in 1795. De naam refereert aan de aanwezigheid van hoger gelegen kouters die het eerst als landbouwgebied werden ontgonnen.
Landelijke weg met enkele hoeves, op de Atlas komt enkel bebouwing ter hoogte van nummer 1 (zie infra) voor.
BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 18.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)