Geografisch thema

Ruidenbergstraat

ID
12962
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12962

Beschrijving

Straat met een kronkelend en haaks tracé vanaf de Pastoor D. Vanhautestraat/ Nachtegaalstraat, tot op grondgebied Ichtegem, waar ze onder dezelfde benaming verderloopt. De benaming verwijst naar "den Ruidenberg", een herberg en wijk tussen Koekelare en Handzame, maar eveneens naar het geografisch gegeven van de "Ruidenberg", een hoogte aansluitend bij het "plateau van Wijnendale". De omschrijving "Ruydenberg-straet" komt voor vanaf het begin van de 19de eeuw. Een vroegere benaming is Koekelarestraat.

Nog deels landelijke straat, deels met bospercelen (een deel van het "Edewallebos", zie nabijheid van "Wijnendalebos"), deels weides met knotbomen, deels akkerland. Deels ook recente villabouw. Enkele bewaarde boerenarbeidershuizen. Nummer 3 (zie Ruidenbergstraat nummer 3). Nummer 4: laag roodbakstenen huis onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), volgens jaarsteen van 1935, meerdere lage nutsgebouwen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), erftoegang via ijzeren hek tussen betonnen palen. Nummer 10: op helling gelegen huis met 19de-eeuwse kern, witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, in de geveltop rondboogvenster en er boven beeldnis.
Het gemeentelijk natuurdomein "Ruidenberg" (drie hectare aangekocht in 1998) is een moerassig bos, aan één kant begrensd door de bovenloop van de Colvebeek en aan de voet van de"Ruidenberg". Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als een uitloper van "Wijnendalebos" (kern op gemeente Torhout).

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIII, Brugge, 1932, kolommen 985, 986.
 • Plattelandskijkroute (folder uitgegeven door Landelijke Raad Kortemark).
 • WERBROUCK M., Edewalle Van Heerlijkheid tot Parochie. Deel II: van Proosdie tot Parochie, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2007, p. 13.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning met stal

 • Omvat
  Mariakapel

 • Is deel van
  Handzame


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ruidenbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12962 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.