Donklaan (Overmere)

Beschrijving

In het verlengde van de Donklaan op Berlare en Uitbergen op de wijk Donk en naast het toeristisch zeer bekende Donkmeer noordwaarts leidend tot de Dendermondse Steenweg. Voorheen Klappelstraat en Strijddam geheten. Op de figuratieve kaart van Overmeire door P.J. Benthuys van 1726 werd de herberg "den clappel" weergegeven op de hoek van de toenmalige "Clappelstraete" en de "heerwegh van Dendermonde". De herberg werd al vermeld in de 16de eeuw.

De benaming Klappelstraat zou een verwijzing inhouden naar een kapel die vanouds hier in de omgeving van het kruispunt met de steenweg gelegen was. De afspanning "De Oude Klappel" (zie oude prentkaart) bezat een tegen de linker zijgevel aangebouwd kapelletje uitziend op de Dendermondse Steenweg. Toen de oude herberg na vergunning van 1951 werd gesloopt en vervangen door het huidige hoekcafé "De Klappel" werd het wegkapelletje toegewijd aan Sint-Catharina als een vrijstaand exemplaar vernieuwd.

De vroegere benaming Strijddam voor het gedeelte van de straat naast het Donkmeer zou verwijzen naar de plaats waar in 1452 een gevecht plaats vond tussen de opstandige Gentenaars en de strijdkrachten van Filips de Goede, hertog van Bourgondië. Ter hoogte van het Donkmeer bestaan aan de vroegere Strijddam van in begin 20ste eeuw aanlegplaatsen voor roei- en plezierbootjes. Sinds circa 1900 vormt de Donklaan hier de hoofdas van de toeristische infrastructuur en horecavoorzieningen bij het ontspannings- en recreatieoord geboden door het Donkmeer en omgeving.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 490.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 39-42.
  • DE POTTER F., BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks. - Arrondissement Dendermonde, Tweede deel, II 1, Overmere, Gent, 1891, p. 3.
  • STEVENS R., Meer dan 100 jaar spelevaren op het Donkmeer, Heemkundige Kring Overmere, XXIV, 1, 2006, p. 3-29.
  • VAN WAELVELDE W., Donkmeer in prentkaarten 1900-1940, Heemkundige Kring Overmere, XIII, 1, 1995.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena