Oude Lichterveldsestraat (Koolskamp)

Beschrijving

Lange landelijke weg met gebogen verloop die van Burgerleenstraat zuidwaarts loopt tot aan de grens met Ardooie alwaar de weg onder dezelfde naam verder loopt. De Ferrariskaart (1770-1778) toont reeds het huidige tracé met een bewoningskern ter hoogte van nummers 87-89 en 114, dit gehucht draagt de naam "Hameau Cortekeer", naar verluidt stond in het midden van de 18de eeuw ter hoogte van nummer 95 de aloude herberg "Kortekeer". Nummers 87-89 zijn twee belangrijke, vlak naast elkaar gelegen, historische hoeves (zie nummer 87; nummer 89). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Lichterveldestraat" genoemd en omschreven als "Chemin de la Chaussée de Thourout à Thielt à Ardoye par la ferme Buysse, Pierre".

De Flou maakt melding van een oudere benaming het "vischjagher straetgin" in het renteboek van Ayshove uit 1566. In het renteboek van Mosscherambacht uit 1773 wordt de straat "'t vischjaegers stratjen" genoemd.

Woon- en agrarische functie. Voornamelijk landelijke bebouwing waaronder verspreide hoevesites. Bebouwde sites afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778); onder meer nummer 110, hoeve met recente stallen en loodsen; nummer 122, op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Ferme Dewitte" genoemd thans met recent woonhuis en half ingestorte schuur. Nummer 95, naar verluidt de site van de aloude herberg "Kortekeer", thans vermoedelijk 19de-eeuws éénlaags woonhuis onder pannen zadeldak in donkerrode baksteenbouw met gewijzigde muuropeningen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1935, kolom 516.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 132.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin