Schouwvegersstraat

Beschrijving

Van Mortierstraat naar Guido-Gezellelaan met recht straattracé bedekt met kasseien. Onderbroken door de drukke Hoefijzerlaan. Vanouds dicht bebouwde straat zie kaart van Marcus Gerards (1562). Straatbeeld grondig gewijzigd in de loop van de 19de eeuw. Vervangen van oudere panden door panden met eenvoudige lijstgevels. Grotendeels niet bepleisterde gevels van rode baksteen. Een uitzondering is nummer 11 met bepleisterde en beschilderde lijstgevel voorzien van imitatievoegen op de begane grond en bovenvensters in geprofileerde omlijstingen. Sommige panden opgevat als eenheidsbebouwing. Nummers 2-8 met lijstgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag opgetrokken in rode baksteen en bovenaan afgewerkt met bakstenen lijst. Ertegenover nummers 3-9 een gelijkaardige gevelrij met bepleisterde fries. Nummers 17-25: eenheidsbebouwing met panden van kleinere omvang, drie traveeën en twee bouwlagen. Hoeken bij Hoefijzerlaan worden ingenomen door zijgevels van panden Hoefijzerlaan nummer 43 en nummer 45. Op het einde van de straat grotere panden aansluitend bij de stijl van de Guido Gezellelaan. Nummer 10. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen + entresol onder zadeldak (Vlaamse pannen). Uit eerste kwart 20ste eeuw. Neobrugse trapgevel (7 treden + topstuk) met schouderstukken van rode baksteen met muurankers. Gebruik van natuursteen voor kozijnconstructies, basissen en aanzetstenen van maaswerk. Rechthoekige vensters met kruis- of bolkozijn, gevat in korfboognissen, nissen met gekoppelde spitsboogjes of nissen met gekoppelde driepassen telkens voorzien van afgeschuinde dagkanten. Rondboogvormige deur en spitsboogvormige poort telkens met afgeschuinde dagkanten aanzettend op natuurstenen basissen. Nummer 15. Eénlaagswoning van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met latere aanpassingen. Verankerde bakstenen puntgevel afgewerkt met muurvlechtingen, okergeel beschilderd boven een grijze plint. Twee rondboogvormige poorten. In de top een rondboogvormige luikopening.

• DEVLIEGHER L., De huizen te Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 2-3, Tielt, 1975, p. 323.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia