Charles de Kerchovelaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Rond 1875 aangelegde ringlaan tussen de vroegere Kortrijksepoort en Heuvelpoort op het tracé van de stadsomwalling. Straat met hellend niveau, vanaf de Koning Leopold II-laan tevens noordelijke begrenzing van het in dezelfde tijd aangelegde Citadelpark, volgens het urbanisatieplan van J. Hofman. Bij de noordelijke ingang van het park, heden in het midden van de recente verbrede laan, prijkt sinds 1898 de zogenaamde "de Kerchove fontein" een herdenkingsmonument aan Charles de Kerchove de Denterghem, burgemeester van Gent (1867-1881) naar ontwerp van H. Leroy en A. Marchand. Het kruispunt met de Kunstlaan wordt sinds 1906 gedomineerd door de monumentale Leopoldskazerne naar ontwerp van architect M. de Noyette.

De aanvankelijk zeer homogene voornamelijk neoclassicistische straatwand uit eind 19de en begin 20ste eeuw, bepaald door middelgrote en grote burgerhuizen, werd in recente tijd verstoord door schaalbrekende flatgebouwen.

De straatwand tot Eekhout (nummers 3 tot 83) en nog enkele panden tussen de Kattenberg en de Heuvelpoort (nummers 257, 259, 293, 295) omvatten overwegend drie bouwlagen hoge enkelhuizen van twee of drie traveeën onder zadeldak. Horizontaal belijnde lijstgevels met afgelijnde begane grond verrijkt met afgevlakte bossage of beraapte casementen. Gemarkeerde bel-etages met centraal balkon met verschillende hekken (nummers 3, 9, 11, 41, 259) of erker (nummers 5, 13, 45, 47, 257) en omlijste vensters geaccentueerd door een fronton- of druiplijst. Varianten in de vensteromlijstingen en ornamenten, zoals blad- en geometrische friezen onder het kordon (nummers 13, 15), panelen met typische neoclassicistische motieven (nummers 41, 257). Afgerond hoekpand (nummer 1) tussen de Kortrijksepoortstraat en de L. Delvauxstraat met verticaliserende geblokte pilasters en omlopende balustrade op de bovenverdieping.

De bebouwing tussen de Kunstlaan en de Kattenberg dateert voornamelijk uit begin 20ste eeuw en leunt eerder aan bij de art-nouveaurichting, die voornamelijk de Kunstlaan karakteriseert. De algemene ordonnantie blijft vrijwel behouden: drie bouwlagen, een of twee traveeën, waaronder een smalle deurtravee en brede zijtraveeën, uitgewerkt als risaliet en op de bel-etage gemarkeerd door een houten erker (nummers 163-165, 167, 199-201). De art-nouveau-inslag is vooral merkbaar in het materiaalgebruik (verschillend getinte baksteen, geglazuurde baksteen en tegels, faïencetegeltableaus) en de afwerking van vensters, kroonlijsten en ijzeren balkons.