Geografisch thema

Dorpsstraat

ID
3335
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3335

Beschrijving

De straat begint in de zuidelijke hoek van het driehoekig beboomd plein, het eigenlijke dorpsplein met kiosk waarnaar verschillende andere dorpsstraten convergeren en verloopt in noordelijke richting tot het kruispunt met Heerweg-Noord en -Zuid. Het huidige uitzicht van het plein dateert volgens archieffoto's van 1903.

In het midden werd een achthoekige kiosk opgericht door burgemeester Baron Ad. della Faille d'Huysse (gevelsteen). Gebouwtje op bakstenen voet met achtledig dak (kunstleien) op gietijzeren kolommen verbonden door ijzeren leuningen; bekronende belvedère. Rondom werden beuken aangeplant.

Het traditionele hoekhuis aan de oostzijde van het plein (heden Zandvoordestraat nummer 1) werd dan gerestaureerd en voorzien van een toren. Aan de zuidzijde werd een oude hoeve (nummer 5) voorzien van een neotradionele trapgevel naar het voorbeeld van het hoekpand. De overige huizen, meestal met één bouwlaag werden recenter aangepast ondermeer nummer 6 zogenaamd "'t Gouden Hoofd" en nummer 8. Nummer 2-4 kreeg in 1844 reeds een empire getinte, twee bouwlagen hoge gevel die naderhand gecementeerd werd.

Het verder verloop van de straat wordt voornamelijk gedomineerd door de kerk met omringend ovaal kerkhof en de omwalde pastorie met ommuurd park aan de rechter straatzijde. Voorts rijhuizen uit de 19de eeuw en eerste kwart 20ste eeuw en enkele oudere kernen op de verspringende rooilijn.

 • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIV (Zwijnaarde), 1844/1.
 • s.n. 1974: Berichten van de Heemkring Scheldeveld VI.2.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning met trapgevel

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

 • Omvat
  Parochiekring

 • Omvat
  Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

 • Omvat
  Postkantoor

 • Is deel van
  Zwijnaarde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3335 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.