Geografisch thema

Hoogstraat

ID
5378
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5378

Beschrijving

Rechte straat als zuidgrens van de historische kern van Oudenburg, van het Marktplein tot aan de Westkerksestraat/Weststraat. Behoort tot het bewaarde middeleeuwse stratenpatroon, dat op de Romeinse basisstructuur is georiënteerd. Eerst als "Ooststraat" aangeduid (1396), vanaf 1484 met de huidige benaming. Heterogeen straatbeeld, basisbebouwing daterend uit 19de of begin 20ste eeuw. Voornamelijk woonfunctie voor burgers, vb. nr. 11, neoclassicistisch dubbelhuis, nr. 16-18, 19de-eeuwse burgerhuizen met voortuintjes. Ook enkele arbeidershuizen bewaard, cf. nrs. 5-7. Tweede belangrijke bouwfase in interbellum, vb. nr. 4, met art-deco-inslag. Belangrijke straat in het dorp: uitgekozen voor vestiging van vrije beroepen, cf. nr. 28, van oudsher de notariswoning, en voor de vestiging van de dorpsscholen. Vrije Basisschool (nr. 15) gaat terug op 19de-eeuwse school op de plaats van de huidige nieuwbouw: in 1847 stichten de zusters van Onze-Lieve-Vrouw het "Institut Notre-Dame", een pensionaat voor burgerdochters en een leer- en werkschool voor externen. In 1930 wordt rechts van de vrije school, op de hoek met de Westkerksestraat, een nieuwe grote gemeenschapsschool gebouwd n.o.v. bouwmeesters A. Van Coillie (Roeselare) en J. Deboutte (Elsene) (gesigneerd op bouwplannen). In de gevel wordt een reliëf met het wapenschild van Oudenburg ingemetseld, afkomstig van een gelijkaardige pijler als de "schandpaal" in het Limburg an der Lahnpark. In de jaren 1990 gerenoveerd tot cultuurcomplex "De Zuidpoort", waarin o.m. de Openbare Bibliotheek. Vroeger ook enkele herbergen, o.m. het "Christen Gildhof", ter hoogte van huidige nr. 6.

Gysseling M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 142-143.


Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Struyf J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Dorpswoning met trapgevel

 • Omvat
  Eclectisch herenhuis

 • Omvat
  Paardenstallen van herenhuis

 • Omvat
  Twee arbeidershuizen

 • Omvat
  Vrijstaande villa in cottagestijl

 • Is deel van
  Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoogstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5378 (Geraadpleegd op 22-06-2021)