Geografisch thema

Scheeveld

ID
571
URI
https://id.erfgoed.net/themas/571

Beschrijving

Vertrekkend aan de "Hoogbrug" (zie Begijnhofstraat), in landelijk gebied ten noordwesten van de Vliet en het natuurreservaat Tekbroek.

Ten oosten: watertoren van baksteen en beton met een cilindrische kuip met een inhoud van 1500 kubieke meter op hoge pijlers, opgericht in 1966.

Ten westen: zogenaamd "Sint-Pietersburcht", voormalige schans van Puurs, deel van de derde verdedigingsgordel rond Antwerpen, gesitueerd tussen de forten van Liezele en van Bornem, opgetrokken in 1912. In 1954 aangekocht door de parochie, vanaf 1990 onder het beheer van het Sint-Jan Berchmansinstituut. Ingericht als recreatiedomein met speeltuin en cafetaria. Bunker ten noordoosten.

 • VAN CRAENENBROECK W. e.a., Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 1991, p. 181.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Duitse bunker

 • Omvat
  Duitse mitrailleurspost

 • Omvat
  Duitse observatiepost

 • Omvat
  Sint-Pietersburcht met omgrachting

 • Is deel van
  Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scheeveld [online], https://id.erfgoed.net/themas/571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.