Scheeveld

Beschrijving

Vertrekkend aan de "Hoogbrug" (zie Begijnhofstraat), in landelijk gebied ten noordwesten van de Vliet en het natuurreservaat Tekbroek.

Ten oosten: watertoren van baksteen en beton met een cilindrische kuip met een inhoud van 1500 kubieke meter op hoge pijlers, opgericht in 1966.

Ten westen: zogenaamd "Sint-Pietersburcht", voormalige schans van Puurs, deel van de derde verdedigingsgordel rond Antwerpen, gesitueerd tussen de forten van Liezele en van Bornem, opgetrokken in 1912. In 1954 aangekocht door de parochie, vanaf 1990 onder het beheer van het Sint-Jan Berchmansinstituut. Ingericht als recreatiedomein met speeltuin en cafetaria. Bunker ten noordoosten.

• VAN CRAENENBROECK W. e.a., Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 1991, p. 181.

Auteurs: Steyaert, Rita