Amersveldestraat

O.W.-verbindingsstraat van Gits naar Kortemark; hoofdstraat van het gehucht "De Geite".

Woon- en kleinhandelsfunctie. In het centrum gr.m. aaneengesloten bebouwing van doorsnee XIX d - XX A-rijhuizen van één en twee bouwl. onder pannen zadeldak naast enkele notabelenwoonsten. Nr. 102, herberg "Gasthof St.-Jozef". Tot dicht tegen de gehuchtskern hoevebouw. Religieuze functie, i.e. St.-Jozefkerk en voorheen ook onderwijsfunctie. Nr. 85, voormalig spoorwegstation St.-Jozef. Op industrieel gebied nr. 106, voormalig veevoederbedrijf Dewulf met bakstenen silo met zichtbare betonstructuur, en nr. 152 voorheen steenbakkerij.