Hondstraat

Beschrijving

Tussen Melkmarktstraat en Nederweg; in oorsprong vertrekkend vanaf de Korenmarkt. Behoort tot het oudste stratenpatroon van de stad, zie A. Sanderus (1641) en Ferrariskaart (1770-1778); oudste vermelding gaat terug tot 1635. Voornamelijk woonfunctie, maar ook enkele winkelpanden. Nummer 8, voormalig magazijn naar ontwerp van C. Spriet (Izegem) volgens bouwplan van 1915, geritmeerd door rondboognissen; aangepaste begane grond. Vrij homogeen straatbeeld, met rijbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw; evenwel doorbroken door vernieuwde puien en nieuwbouw. Basisbebouwing: breedhuizen met verschillende gevelbreedte en van één à drie bouwlagen onder voornamelijk (geknikte) zadeldaken. Bakstenen lijstgevels getypeerd door sierelementen van gesinterde baksteen, witte sierbaksteen (nummer 31) en tandlijsten met dropmotief onder meer nummer 12-14, van 1903. Nummer 13 met typerend spaarveld, 1888. Nummer 17, voormalig winkelpand uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw met vernieuwde begane grond uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; drieledige winkelpui; poort onder ijzeren I-balk en bovenlicht; muurkapel met opschrift: Troosteres van de Bedroefden. Bid voor Ons. Nummer 21, enkelhuis van 1900 getypeerd door het gebruik van zwarte baksteen voor verdiepte muurvlakken, ontlastingsbogen en fries; verbouwde begane grond. Ook interbellumarchitectuur onder meer nummer 24, van 1935, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), met typerende groene granitobepleistering voor de deurtravee; groene lintvoegen. "Klassieke" enkelhuisplattegrond.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892, 8/ 1899-1902, 20/ 1926, 58/ 1935.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 103-104.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol