Geografisch thema

Brugse Steenweg

ID
7125
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7125

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Brugge en Wenduine, loopt volgens een recht tracé van zuid naar noord door Nieuwmunster, en loopt daarbij ten westen van de historische dorpskern. Aangelegd in 1878 ter vervanging van de oude polderweg van de kust naar Brugge, de zo genaamde "Jokweg".

Schaarse bebouwing, bestaande uit enkele grote historische hoeves en een kleine woonkern op de hoek met de Prins Leopoldstraat en de Smisjesstraat, gekenmerkt door horeca: nummer 22, "d'Oude Smisse", een horecazaak, gaat historisch gezien terug op een herberg en smidse die sinds de 18de eeuw op deze hoek aanwezig was, en waarnaar de straat is genoemd. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt deze hoek "Breskens" geheten; op 19de-eeuwse kaarten staat vermeld dat "Breskens" een cabaret of herberg is. Op deze plaats is ook op de kaart van Pourbus (1571) bewoning aangeduid. Ten zuiden van dit kruispunt bevindt zich vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot in de eerste helft van de 20ste eeuw een houten windmolen; het molenaarshuis met mansardedak is bewaard (nummer ?). Op de hoek met de Bommelstraat, een kleine hoeve met losse bestanddelen gebouwd tweede helft 19de eeuw, vroeger eveneens herberg, nu met nieuw woonhuis.

 


Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Grote Hofstede

 • Omvat
  Hoeve 't Groot Baanhof

 • Omvat
  Hoeve Claragoed

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Likeurstokerij van 1898

 • Is deel van
  Nieuwmunster

 • Is gerelateerd aan
  Brugse Steenweg (Houtave)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugse Steenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/7125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.