Geografisch thema

Pannenstraat

ID
7279
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7279

Beschrijving

Gebogen straat die Heist van west naar oost doorkruist tussen de Kursaalstraat en de Knokkestraat. Loopt door de Pannenpolder, genoemd naar de "Grote Panne" in de duinen voor Heist. Vanaf 1875 is dit de nieuwe naam voor de "Panneslag" tot aan de Vissersstraat; circa 1899 gaat de "Pannenstraat" tot aan de dan net gebouwde neogotische gemeenteschool naar ontwerp van architect R. Buyck (zie nummer 134, beschermd als monument in 1985). De Panneslag is voor het midden van de 19de eeuw slechts een wagenspoor. Het westelijke stuk van de Pannenstraat bevat de oudste bebouwing; vanaf de Peter Benoitlaan enkel huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en de ingang van het stadion "Taeye", daar aangelegd in 1960. Basisbebouwing bestaande uit bescheiden burgerhuizen en arbeidershuizen van eind 19de-begin 20ste eeuw, die deels vervangen en verbouwd zijn; voornamelijk lijstgevels, bijvoorbeeld nummer 26, lage dorpswoning onder zadeldak, nummer 38, 54, 84, 86-88, gecementeerde arbeiderswoningen; nummers 27-31, met veelkleurige bakstenen gevel; nummers 106-114, burgerhuizen met bakstenen puntgevels.

 • COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 445.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Café De lustige schutters

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Neogotische gemeenteschool

 • Is deel van
  Heist


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pannenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.