Bellegemsestraat

Beschrijving

Van Bellegemplaats naar de Doornikserijksweg. Hoofdstraat. In de 18de eeuw "Straete van Belleghem naer Sweveghem". In 1846 Nieuwe Kalsijde en vanaf 1925 Nieuwstraat. Huidige naam vanaf 1981. Bestraat tussen 1769 en 1785.
Basisbebouwing: in centrum rijhuizen van twee bouwlagen, o.m. huizenblok nrs. 1-5 met gecementeerde lijstgevels, mogelijk met oudere kern. Ter hoogte van nr. 19 uitsprong t.o.v. rooilijn, in bovenvenster afgeschuinde hoek opschrift "Herbau 1871".
Talrijke gewijzigde begane gronden voor winkelpui o.m. nr. 23 gesigneerd door "MICH. DELRUE ARCHITECT WEVELGEM", ook verschillende nieuwe gevelparementen.
Tevens vrijstaande 19de-eeuwse notabelenwoningen, vaak onder schilddak. Nr. 51, woonhuis uit de jaren 1940-1950 gesigneerd "M. LEBUCQUOY ARCHITECT BISSEGEM".
Talrijke boerenarbeiders- en arbeiderswoningen van één bouwlaag, o.m. nr. 231, 237. Nr. 64-66, woonhuis van anderhalve bouwlaag met muuropeningen op benedenverdieping onder gietijzeren I-balk.
Meerdere herbergen: o.m. nr. 62, z.g. "de Smisse" en nr. 124 z.g. "In den Brommer". Nr. 201, woonhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen. Op hoek met Leuzestraat muurkapelletje z.g. "Kloefkapperskapel" van 1960, gebouwd op de plaats van vorige kapel van 1875. Naam afkomstig van verdwenen klompenmakerij (heden herberg "In den brommer").

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1968, p. 42-46.

Bron     : WVL5