Bergstraat

Beschrijving

Tussen de Moeskroensesteenweg en de Lampestraat. Klimmende uitvalsweg naar Rollegem, aangelegd in 1890. Tot 1981 Rollegemsestraat genaamd.
Nabij de dorpskern voornamelijk rijbebouwing, met arbeiders- en burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, daarnaast ook enkele wijkwinkels en herbergen. Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nrs. 5, 14 en 38, eenvoudige arbeiderswoningen van één bouwlaag. Vanaf de Knokstraat/Luignestraat losstaande bebouwing en hoeves.
Enkele typische interbellumwoningen o.m. nrs. 24, 26, 28, 30, 31 en 46. Tevens vestigingsplaats van de brandweer.

VAN HOONAKCER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 47-48.

Bron     : WVL5