Geografisch thema

Mechelsevest

ID
8173
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8173

Beschrijving

Lange tijd onbebouwd gebleven deel van de tweede stadsomwalling, waarvan heden nog de Verloren Kosttoren overblijft. De Mechelsevest is slechts aan de binnenzijde bebouwd, en dit maar systematisch vanaf 1888, toen het de broeders van de Christelijke Scholen er een klooster lieten oprichten naar ontwerp van Joris Helleputte (nr. 10), het zogenaamde Placet-complex, genoemd naar de Placet-site die al eeuwen lang de reputatie heeft een schitterend panorama over de stad te bieden. Verdere bebouwing van de Brusselse- naar de Mechelsestraat en voornamelijk vanaf het interbellum. De site tussen de Donkerstraat en de Mechelsestraat werd vanaf de jaren 1950 verkaveld en bebouwd in typische tuinwijkstijl ('s Hertogenwijgaard), met sociale woningen (Keizersberg) en recente ééngezinswoningen (Verloren Kost).


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Modernistische villa

  • Omvat
    Placet-complex

  • Omvat
    Provinciaal Centrum Van Humbeeck-Piron

  • Omvat
    Tweegezinswoning in modernistische stijl

  • Omvat
    Verloren Kosttoren

  • Is deel van
    Leuven

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mechelsevest [online], https://id.erfgoed.net/themas/8173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.