Geografisch thema

Mechelsevest

ID
8173
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8173

Beschrijving

Lange tijd onbebouwd gebleven deel van de tweede stadsomwalling, waarvan heden nog de Verloren Kosttoren overblijft. De Mechelsevest is slechts aan de binnenzijde bebouwd, en dit maar systematisch vanaf 1888, toen het de broeders van de Christelijke Scholen er een klooster lieten oprichten naar ontwerp van Joris Helleputte (nr. 10), het zogenaamde Placet-complex, genoemd naar de Placet-site die al eeuwen lang de reputatie heeft een schitterend panorama over de stad te bieden. Verdere bebouwing van de Brusselse- naar de Mechelsestraat en voornamelijk vanaf het interbellum. De site tussen de Donkerstraat en de Mechelsestraat werd vanaf de jaren 1950 verkaveld en bebouwd in typische tuinwijkstijl ('s Hertogenwijgaard), met sociale woningen (Keizersberg) en recente ééngezinswoningen (Verloren Kost).


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

 • Omvat
  Modernistische villa

 • Omvat
  Placet-complex

 • Omvat
  Provinciaal Centrum Van Humbeeck-Piron

 • Omvat
  Tweegezinswoning in modernistische stijl

 • Omvat
  Verloren Kosttoren

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mechelsevest [online] https://id.erfgoed.net/themas/8173 (Geraadpleegd op 14-05-2021)