Geografisch thema

Oude Sabtsweg

ID
9248
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9248

Beschrijving

Landelijke kronkelende straat op de grens met Westkapelle, behoort tot het historische stratenpatroon van de streek, met een eerste vermelding van de straatnaam in 1447. Vertrekt vanaf de Natiënlaan (oorspronkelijk vanaf de Hoekestraat) in Westkapelle en splitst zich op in een tak naar Hoeke en een doodlopende tak tot aan de Zwinnevaart. Liep naar het Tiendenhof van de Oostkerkse Sint-Kwintinsabdij en zou te verklaren zijn als "des abts weg". Op het grondgebied van Westkapelle bevindt zich een historische hoeve met een beeldbepalende bergschuur (Oude Sabtsweg nummer 5, Westkapelle), die beschermd is als monument bij M.B. van 23/10/2003. De straat loopt in Hoeke dood op een historische hoeve, gelegen in open polderlandschap in de hoek tussen de Hoeke- en de Zwinnevaart, zie nummer 3.

 • BALLEGEER J., Praatjes bij straatjes: Straten in het werkgebied van de Heemkring St.-Guthago, in Rond de poldertorens, jg. 45, nr. 4, 2003, p. 113.
 • COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 446.
 • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 194 (Westkapelle).
  Geschiedkundige snipperingen uit Houcke's verleden en heden, Brugge, 1914, p. 11.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Hoeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Sabtsweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/9248 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.