Westerdam

Behoort tot Zeebrugge-Voorhaven(-West).

De Westerdam, aangelegd vanaf 1980 en afgewerkt in de loop van 1986, slaat zowel op de havendam als op de bedieningsweg die erop loopt. De benaming werd toegekend in 1995. Deze zeewaarts uitlopende havendam vertrekt ter hoogte van de Baron de Maerelaan. Aan de binnenzijde van de dam bevinden zich de ingedijkte Leopold II-dam, het Albert II-dok en het Wielingendok. Beide laatste, evenals de dam zelf, zijn nog permanent in evolutie en worden nog steeds verder uitgebouwd. Havendam met een lengte van 4.200 meter. Loopt quasi loodrecht in zee en buigt net vóór het einde af in noordoostelijke richting, tot aan de havengeul zogenaamd Pas van het Zand. Het laatste stuk vormt tevens de noordoever van het Wielingendok. Op het deel van de dam ten noorden en ten noordwesten van het Wielingendok staan sinds de jaren 1990 een aantal windturbines.

• BAES W., Havennieuws Zeebrugge. Trafieken voor Zeebrugse dokken, in Kontaktblad Gidsenbond Brugge & West-Vlaanderen, jaargang 15, nummer 10, 1994, p. 157-159.
  • BAES W., De groei van een haven, in Kontaktblad Gidsenbond Brugge & West-vlaanderen, jaargang 16, nummer 6, 1995, p. 37.
  • DEZUTTER W., D'HONDT J., RYCKAERT M. (red.), Nieuwe straatnamen in 1993, in Brugs Ommeland, nummer 3, 1998, p. 134.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia