Jolainstraat

Beschrijving

Tussen de Helkijnstraat en de Kannootdries. Licht gebogen tracé. Het begin van de straat wordt gekenmerkt door lintbebouwing. Verder verspreide bebouwing.
Ten noorden klein industrieterrein.
Oorspronkelijke bebouwing teruggaand tot de 19de eeuw. Verschillende arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken o.m. nr. 5-43.
Tal van eenvoudige lijstgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw o.m. nr. 18 met aangepaste muuropeningen; nr. 20 met gecementeerde en beschilderde lijstgevel verfraaid door vensteromlijstingen en borstweringen; nr. 22 met aflijnende muizentandfries; nr. 46 uit de jaren 1930 met typerende doorgetrokken tweezijdige erker.
Ook villabouw uit de jaren 1930 met bijhorende bedrijfsgebouwen o.m. nr. 47 met achtergelegen magazijnen. Voormalige vestigingsplaats van de tapijtweverij van de families Boillot en Ameloot, afgebrand in 1983.

WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 19.