16922 resultaten


ID: 142 | Inhoudelijk

Limburg, Vlaams-Brabant
De Bandkeramiek is een neolithische 'cultuur' die rond 5250 voor Christus in Vlaanderen verschijnt, en rond 4900 voor Christus verdween. Ze vormen de eerste landbouwgemeenschappen die in Vlaanderen voorkwamen. Nederzettingen van de Bandkeramiek zijn in Vlaanderen enkel gekend in de leemstreek in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.


ID: 17296 | Inhoudelijk

Limburg
Vertrekkend vanuit de voormalige Brusselsepoort is de heerbaan aantoonbaar ten westen van Maastricht, in de wijk Mariaberg waar het verloop samen valt met de Archipelstraat en de Brouwersweg.


ID: 17288 | Inhoudelijk

Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Het landschap van het zuiden van de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen kenmerkt zich door een west-oost gerichte rij heuvels met vlakke toppen op ongeveer dezelfde hoogte. Deze restheuvels worden al geruime tijd beschouwd als Diestiaanheuvels, dat wil zeggen dat zij nabij hun top afzettingen bevatten die horen tot het Zand van Diest. Een recenter model (Houthuys 2014) geeft een alternatieve verklaring voor de opbouw en de genese van deze getuigenheuvels.


ID: 37 | Inhoudelijk

West-Vlaanderen
Toen de bewegingsoorlog in het najaar van 1914 stabiliseerde, zou het verdedigingssysteem van beide partijen sterk evolueren. Loopgraven ontwikkelden zich van zeer tijdelijke, rudimentaire schuilputten, die door middel van gangen aaneen gegraven werden tot sterk uitgebouwde loopgravenstelsels. Daar waar in die loopgraven aanvankelijk primitieve schuilplaatsen werden verstevigd met voorhanden zijnde afbraakmaterialen, werd later meer en meer beton gebruikt, dat bovendien steeds vaker werd verstevigd met ijzer of staal (gewapend beton). Langzamerhand werd duidelijk dat één stelling te weinig was en dat een verdediging in de diepte diende uitgebouwd te worden aan de hand van meerdere opeenvolgende stellingen.


ID: 13177 | Geografisch

Aalst (Oost-Vlaanderen)
Sinds 1977 samengesteld uit Aalst, Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel, Nieuwerkerken.


ID: 16241 | Geografisch

Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem (Oost-Vlaanderen)


ID: 168 | Geografisch

Aalst (Aalst)
Oorspronkelijk zogenaamd "Fabrieksplein", samen met de Vooruitgangstraat gelegen op een vroeger eigendom van de familie Cumont-Declercq, door de stad aangekocht voor het aanleggen van een openbaar plein en een straat die uitloopt op het Stationsplein. Verharding van 1866.


ID: 13408 | Geografisch

Aalst (Aalst)
Gemeente van 45.241 inwoners, gelegen aan de Dender, met belangrijke verzorgende functie, tevens wooncentrum voor pendelaars, namelijk tewerkstelling in Hofstade, Erembodegem en Brussel.


ID: 13444 | Geografisch

Aalst (Aalst)
Wijk (Botermelkstraat tot Tragel) met zelfstandige entiteit. Bleef lange tijd van urbanisatie verstoken; aanvang in 1902 met de eerste steenlegging van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Bijstand.


ID: 13409 | Geografisch

Baardegem (Aalst)
Mooie landelijke gemeente, van 605 hectare en 1948 inwoners, met Brabantse historische achtergrond. Bezijden de heirweg Bavai-Asse ontstond reeds vroeg een woonkern.