Molenstraat II

Beschrijving

Het sporenbestand bestaat voornamelijk uit recente vergravingen en kavelgreppels, er is tevens sprake van drie genummerde grondsporen die als “mogelijke paalkuilen” werden benaderd. Deze bleken echter een windval. Er blijkt uiteindelijk een zeer lage sporendensiteit te zijn, waarbij geen relevante archeologische sporen of structuren werden aangetroffen.

Auteurs: De Smaele, Bart
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: HEMBYSE; Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Greppelsysteem

Datering: 18de eeuw, nieuwste tijd
Typologie: perceelsgreppels, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Uit de bureaustudie bleek dat het westelijke deel van het onderzoeksgebied door lange, parallelle kavelgreppels was onderverdeeld. Dit systeem leek ten minste zijn oorsprong in de 18de eeuw te hebben en was nog gedeeltelijk herkenbaar op het DHM2 en met het blote oog op terrein zelf. Het theoretisch proefsleuvenplan voor dit onderzoek was gedeeltelijk gebaseerd op het doorsnijden van deze greppelssystemen.
Tijdens het onderzoek bleken in alle werkputten resten van dit greppelsysteem aanwezig te zijn. De grondsporen van dit greppelsysteem bestonden uit lineaire grondsporen met een zeer scherpe insteek in het Pleistoceen dekzand en een weinig gepakte, zeer organische en soms brokkelige vulling.
Meest duidelijk was de brede greppel in twee werkputten. In de eerste werkput bleek deze greppel te zijn aangevuld met huishoudelijk afval uit de eerste helft van de 20ste eeuw, het ging om huisraad (geëmailleerde schotels en industrieel wit aardewerk), schroot en niet-geïsoleerde elektriciteitsdraad.
Dergelijke greppelsystemen kunnen in sommige gevallen tot de 18de eeuw worden teruggebracht, maar hebben meestal weinig tot geen archeologische waarde. Dit wijst enkel op de oorspronkelijke verkaveling van het gebied in lange, op de Molenstraat georiënteerde kavels.

Kuilen

Typologie: extractiekuilen, zandwinning

Beschrijving:
Er is sprake van twee kuilen met een iets lichtere vulling (het gaat om een brokkelige zandige vulling, maar ook met een scherpe insteek in het Pleistoceen dekzand), die ook doorsneden worden door de 20ste-eeuwse uitbraaksporen. Deze werden op terrein geïnterpreteerd als (mogelijke) zandwinningskuilen, maar deze kuilen zijn door een gebrek aan context of archeologisch materiaal in de vulling niet weerhouden voor verder onderzoek.