Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

86 resultaten


ID: 13591 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hekslaan 150 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen langs de Hekslaan tussen Heks en Sassenbroek. De boomgaard is vrijwel helemaal compleet, er is weinig uitval van bomen. De boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en het is waarschijnlijk dat het gaat om de oorspronkelijke bomen. De bomen hebben een representatieve groeivorm. Aan de toegang van de boomgaard staat een ijzeren toegangshek.


ID: 13578 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hekslaan 55 (Heers)
De hoogstamboomgaard bij de semi-gesloten hoeve tegenover het kasteel van Heks gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw. De ligging bij het cluster bouwkundig erfgoed draagt bij aan de ensemblewaarde. Deze boomgaard bestaat uit verschillende fruitsoorten, wordt begraasd en is redelijk compleet (oude en jonge bomen). Een meidoornhaag begrenst het perceel.


ID: 13939 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hekslaan 65 (Heers)
Taxus en beeldbepalende paardekastanje uit vermoedelijk dezelfde tijd als het gebouw van 1877.


ID: 13645 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Henestraat (Heers)
Twee zomerlindes bij kapel van Sint-Gerardus Majella. Lindebomen werden typisch aangeplant bij kapellen en hoewel het hier twee relatief jonge exemplaren betreft gaat dit gebruik langer terug.


ID: 13571 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Henisdael (Heers)
De huidige boomgaard(en) bij hoeve Henisdaal zijn nog restanten van het begin 20ste eeuwse areaal. De boomgaarden in de context van de hoeve dragen in belangrijke mate bij aan de ensemble en esthetische waarde van de site en zijn omgeving. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van de meidoornhagen langs de wegen en rond de boomgaarden. De boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.


ID: 13651 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Henisdael 4 (Heers)
Twee lindes werden als welkomstbomen aangeplant bij de toegangspoort van het neoclassicistisch burgerhuis bij de hoeve Henisdaal. De bomen werden aangeplant in het geheel van het herenboerenparkje dat in de 19de eeuw bij dit huis werd aangelegd. Welkomstbomen dienden om 'het kwaad' af te weren van het erf. De noordelijke boom is een Tilia cordata en de zuidelijke een Tilia platiphylos. Beide bomen zijn van vergelijkbare grootte en omvang.


ID: 13537 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heurnestraat (Heers)
De afsluitingshagen van meidoorn begeleiden dit deel van de Heurnestraat en bakenen de weilanden en hoogstamboomgaarden af. Eén van de hagen vormt een perceelsbegrenzing. De meidoornhagen vormen hier een sterk ensemble met de hoeve, het parkje en de boomgaard. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 13542 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heurnestraat (Heers)
Plataan die is gelegen op het kruispunt van de Herne en de Brugstraat. De plataan is van monumentale omvang, 40m hoog en 458cm stamomtrek en beeldbepalend op deze plaats. De plataan is gelegen in de tuin bij het Kasteel van Horne, op het einde van een voormalige kanaalachtige vijver die in het reliëf nog zichtbaar is, doch niet meer watervoerend is.


ID: 13562 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heurnestraat (Heers)
De huidige boomgaard die op enige afstand van de hoeve ligt, dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. Opvallend langs de Heurnestraat zijn de meidoornhagen die vroeger de hoogstamboomgaarden afgrensden van elkaar en van de straat, zodat begrazing mogelijk was, hierbij hoort ook de waterput die in het weiland ligt. Deze hoogstamboomgaard, samen met de meidoorhagen dragen bij aan de contextwaarde van de hoeve.


ID: 13613 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heurnestraat (Heers)
Deze lindeboom staat op de hoek van de Heurnestraat en de Brugstraat en werd waarschijnlijk aangeplant als hoekboom.