Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

86 resultaten


ID: 13549 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heks (Heers)
Cluster van hoogstamboomgaarden gelegen tussen de bebouwing langs de Hekslaan en de weg richting Massenhoven. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) worden op deze plek, dicht bij de bebouwing, boomgaarden weergegeven. De boomgaarden bestaan voornamelijk uit kersen en langs de weg naar het Manshovenhof is de boomgaard van de weg afgescheiden door een meidoornhaag. Dit betekent dat de boomgaarden begraasd werden/worden. Ook is er nog een ijzeren toegangshek aanwezig.


ID: 13550 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Heks (Heers)
Dubbele bomenrij die is aangelegd met als doel een zichtas te creƫren vanaf het kasteel van Heks naar het glooiende landschap in het zuidoosten. De bomen zijn lindes die gekandelaard zijn om het zicht te vrijwaren. De as eindigt in een klein bosje bovenop de "Kruisberg".


ID: 13638 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Vechmaal (Heers)
Deze solitaire populier is gelegen te midden van de velden, langs onverharde landweg die naar de groeves van Vechmaal leidt. Deze weg is reeds op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) weergegeven. Het is een mooi ontwikkelde boom welke beeldbepalend is in dit open landschap.


ID: 13540 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Brugstraat (Heers)
Afsluitingshaag van meidoorn gelegen op de perceelsgrens van het erf van een hoeve. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 13590 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Donkerstraat 28 (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen in de rand van Horpmaal. Deze boomgaard wordt al afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778). Op dat moment zijn overal tussen de dorpsbebouwing en langs de randen van het dorp, boomgaarden aanwezig.


ID: 13587 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Haspengouwlaan (Heers)
Beeldbepalende Italiaanse populier gelegen in een hoger gelegen weiland langs de Haspengouwlaan. De boom heeft een mooie en kenmerkende groeivorm voor een Italiaanse populier. Met zijn ligging in de hoek van een perceel en aan een kruispunt van wegen vormt het een herkenningspunt.


ID: 13644 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Haspengouwlaan (Heers)
Twee relatief jonge lindebomen bij kapel aan de Haspengouwlaan. Lindebomen werden typisch aangeplant bij kapellen, een gebruik dat hier wordt voortgezet.


ID: 13574 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Haspengouwlaan 1 (Heers)
Hoogstamboomgaard van diverse fruitsoorten waaronder kersen, gelegen naast een hoeve aan de Haspengouwlaan. Deze boomgaard staat reeds op de kabinetskaart van de Ferraris afgebeeld (1771-1778) hoewel dan en ook op latere kaarten opgedeeld in verschillende percelen met hagen ertussen.


ID: 13589 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hekslaan (Heers)
Deze kersenboomgaard is gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. De boomgaard is waarschijnlijk van na 1960, de huidige bomen zijn dan ook van de eerste generatie. De boomgaard kent een gaaf en volledig plantverband.


ID: 13630 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hekslaan (Heers)
Perenboomgaard gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. Een deel van deze boomgaard wordt afgebeeld op de topografische kaart van 1930, echter de huidige boomgaard is waarschijnlijk die die op de kaart van 1960 staat afgebeeld.