86 resultaten
ID: 13573 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Grootloonstraat 101 (Tongeren-Borgloon)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de Servaeshoeve ingenomen zijn door boomgaarden. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. Dit is hier nog steeds het geval. De sterke visuele relatie tussen de boomgaarden en het bouwkundig erfgoed geeft een belangrijke esthetische waarde aan het geheel. De samenhang tussen de (historische) hoeves en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Ook zijn er verschillende meidoornhagen en toegangshekken aanwezig die een sterke ensemblewaarde hebben met de boomgaarden.
ID: 13560 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Op een talud op één van de hoogste punten langs de Heirbaan ligt een geriefhoutbosje. Er zijn onder andere een robinia en een tweetal bindwilgen aanwezig.
ID: 13579 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Hoogstamboomgaard van verschillende soorten gelegen langs de Heirbaan. Deze boomgaard is aangelegd tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. De boomgaard is redelijk compleet en wordt aan drie zijden begrenst door een meidoornhaag. Aan de zijde van de Heirbaan is er een hazelaarhaag en een ijzeren toegangshek aanwezig
ID: 13582 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is voor de eerste keer weergegeven op de topografische kaart van 1871 en maakte deel uit van een cluster boomgaarden in de omgeving van de Heirbaan. De huidige boomgaard is volledig omgeven door een meidoornhaag en heeft een toegangshek, dit draagt bij aan de ensemblewaarde. De boomgaard is niet meer volledig, er is hier en daar uitval van oude bomen.
ID: 13583 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Beeldbepalende hoogstamboomgaard gelegen langs de Heirbaan. Het zicht op de boomgaard is kenmerkend door zijn ligging op een steile helling naast de Romeinse weg. De boomgaard bestaat uit veel oude bomen met representatieve groeivormen.
ID: 13586 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Langs een onverharde weg uitgevend op de Heirbaan, is een houtkant met zeker vier oude hakhoutstoven van es gelegen. De bomen bevinden zich tegen een talud. Het hout van deze bomen werd zoals gebruikelijk was, gebruikt voor geriefhout.
ID: 13629 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Op één van de hoogste punten van de Heirbaan is aan de rand van een hoogstamboomgaard een perenboom gelegen die over de weg hangt. Deze boom heeft een zeer mooie groeivorm en is beeldbepalend langs deze weg.
ID: 13951 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.
ID: 13539 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Kasteelweg (Tongeren-Borgloon)
Afsluitingshagen gelegen langs de Kasteelstraat en langs de toegangsweg naar het kasteel van Widooie. De afsluitingshagen grenzen de weilanden en akkers langs deze wegen af. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.
ID: 13544 | vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde
Kasteelweg, Terhove (Tongeren-Borgloon)
Bomenrijen van voornamelijk bruine beuk, aangeplant langs de wegen aan de rand van Widooie, in de omgeving van het kasteel van Widooie en het kasteel Terhove. Nabij de straat Widooierlinde staan enkele jonge kastanjebomen in deze bomenrij. De bomenrijen passen bij de parkbeplantingen van het kasteel Terhove en het kasteel van Widooie.