Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

86 resultaten


ID: 13623 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Naast de Rode Hoeve is in een begraasde hoogstamboomgaard een solitaire tamme kastanje gelegen.


ID: 13622 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Bommershovenstraat (Borgloon)
Op een pleintje met een oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog staan drie opgaande bomen die mogelijk dateren van de aanleg van het monument of vroeger. De linde kan misschien een vrijheidsboom van 1830 zijn met zijn afmetingen van 253 cm stamomtrek, 24 m hoogte en 15 m kruindiameter. De paardenkastanje heeft afmetingen van 280 cm stamomtrek, 17 m hoogte en 16 m kruindiameter. De eik een stamomtrek van 208 cm, een hoogte van 21 m en een kruindiameter van 15 m.


ID: 13581 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Broekomstraat (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. Deze boomgaard wordt langs twee kanten begrenst door een meidoornhaag en heeft een ijzeren toegangshek. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit representatief uitgegroeide appel- en perenbomen.


ID: 13564 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Grootloonstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard gelegen in de Grootloonstraat. Deze boomgaard is iets hoger gelegen ten opzichte van de weg en bestaat uit pere- en appelaars, er is een vrij grote uitval. De boomgaard wordt begraasd. De boomgaard stond reeds afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778).


ID: 13570 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Grootloonstraat (Borgloon)
Bij het kerkje van Grootloon zijn ook reeds op de Ferrariskaart hoogstamboomgaarden afgebeeld. Enkel direct rond de kerk. In de loop van de 19de en 20ste eeuw zal het areaal verder uitbreiden naar het westen. De boomgaarden bestaan uit verschillende fruitsoorten en zijn gemengd van ouderdom.


ID: 13588 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Grootloonstraat, Kleine Veldsteeg (Borgloon)
Deze jonge hoogstamboomgaard met veekeringshaag is gelegen in de hoek van de Kleine Veldsteeg en de Grootloonstraat. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen in Grooloon rond de bebouwing allemaal ingenomen zijn door boomgaarden. Zo ook dit perceel. In de tussentijd is deze boomgaard altijd in gebruik gebleven, hoewel steeds vervangen door jonge bomen. De huidige bomen zijn jonger dan 20 jaar, maar kennen een gaaf en volledig plantverband en een actief gebruik. Langs de Kleine Veldsteeg is de boomgaard afgesloten met een meidoornhaag.


ID: 13573 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Grootloonstraat 101 (Borgloon)
Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is te zien dat de percelen rond de Servaeshoeve ingenomen zijn door boomgaarden. Deze boomgaarden waren gericht op productie voor de bewoners en niet voor de verkoop of handel. Deze boomgaarden werden begraasd door vee. Dit is hier nog steeds het geval. De sterke visuele relatie tussen de boomgaarden en het bouwkundig erfgoed geeft een belangrijke esthetische waarde aan het geheel. De samenhang tussen de (historische) hoeves en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Ook zijn er verschillende meidoornhagen en toegangshekken aanwezig die een sterke ensemblewaarde hebben met de boomgaarden.


ID: 13572 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Manshoven (Borgloon)
Hoogstamboomgaarden met veekeringshagen gelegen tegenover het Manshovenhof. De boomgaarden zijn hier zeer gaaf en herkenbaar en de context van de hoeve draagt bij aan de ensemblewaarde. De boomgaard omvat tevens een tweetal oude notelaars en voor de rest redelijk recent aangeplante fruitbomen. De boomgaarden zijn omgeven door een complete en regelmatig geschoren en ingeboette meidoornhagen. Deze hagen dienden het vee bij begrazing op de boomgaard te houden.


ID: 13631 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Manshoven (Borgloon)
Deze oudere perenboomgaard die nog vrijwel volledig bewaard is gebleven (weinig uitval), wordt volledig omgeven door een meidoornhaag. De representatief uitgegroeide bomen en het gave plantverband dragen bij aan de esthetische waarde.


ID: 13646 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Manshoven 1 (Borgloon)
Tegenover de hoeve Manshovenhof staan in de hoogstamboomgaarden twee mooi ontwikkelde notelaars waarvan de westelijke een stamomtrek van 268 cm en de oostelijke van 288 cm heeft.