Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

122 resultaten


ID: 148670 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Oude Kassei (Borgloon)
Deze zomerlinde is gelegen op een splitsing van twee holle wegen, waaronder de Romeinse Kassei. De boom wordt op verschillende historische kaarten (vanaf 1745 tot 1930) weergegeven. In de 18de eeuw stond er een kruis of kapel bij de boom, deze is later verdwenen. Volgens de literatuur stond op deze plaats tevens een galg, vandaar ook de benaming "galgeboom". Voor de boom staat nog de onderkant van een zeshoekige steen, mogelijk van deze galg. De hoge ligging van deze plaats, ca. 10m boven de holle wegen, moet een indrukwekkend beeld hebben gegeven. De boom is in zijn huidige toestand volledig hol en bestaat zelfs uit twee afzonderlijke delen welke op zich vrij vitaal zijn.


ID: 148669 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Oude Kassei 46 (Borgloon)
Naast de kleine kapel, staat een beeldbepalende paardenkastanje met een mooie groeivorm. Waarschijnlijk is deze boom gelijktijdig geplaatst met de bouw van de kapel, in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 148663 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Langs een onverharde weg uitgevend op de Romeinse Kassei, is een houtkant met zeker vier oude hakhoutstoven van es gelegen. De bomen bevinden zich tegen een talud. Het hout van deze bomen werd zoals gebruikelijk was, gebruikt voor geriefhout.


ID: 148664 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Op één van de hoogste punten van de Romeinse Kassei is aan de rand van een hoogstamboomgaard een perenboom gelegen die over de weg hangt. Deze boom heeft een zeer mooie groeivorm en is beeldbepalend langs deze weg.


ID: 148665 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Beeldbepalende hoogstamboomgaard gelegen langs de Romeinse Kassei. Het zicht op de boomgaard is kenmerkend door zijn ligging op een steile helling naast de Romeinse weg. De boomgaard bestaat uit veel oude bomen met representatieve groeivormen.


ID: 148666 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Op een talud op één van de hoogste punten langs de Oude Kassei ligt een geriefhoutbosje. Er zijn onderandere een robinia en een tweetal bindwilgen aanwezig.


ID: 148667 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard is voor de eerste keer weergegeven op de topografische kaart van 1871 en maakte deel uit van een cluster boomgaarden in de omgeving van de Romeinse Kassei. De huidige boomgaard is volledig omgeven door een meidoornhaag en heeft een toegangshek, dit draagt bij aan de ensemblewaarde. De boomgaard is niet meer volledig, er is hier en daar uitval van oude bomen.


ID: 148668 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Hoogstamboomgaard van verschillende soorten gelegen langs de Romeinse Kassei. Deze boomgaard is aangelegd tussen 1930 en 1960. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. De boomgaard is redelijk compleet en wordt aan drie zijden begrenst door een meidoornhaag. Aan de zijde van de Romeinse Kassei is er een hazelaarhaag en een ijzeren toegangshek aanwezig


ID: 148679 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.


ID: 174110 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Romeinse weg van Tongeren naar Sint-Truiden doorsnijdt hier de heuvelrug die het interfluvium vormt tussen de vallei van de Herk en de vallei van de Mombeek. Op deze plek is de Romeinse weg wisselend ingesneden als holle weg en aan weerszijden takken verschillende andere wegen en paden hierop aan en doorkruisen ze de Romeinse weg. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens. Langs weerszijden zijn meestal steile wanden te zien die spontaan begroeiden of beplant werden met bomen en struiken (vaak hakhout).