Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

9905 resultaten


ID: 174109 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Vechmaal (Heers)
Deze holle wegen zijn gelegen in het gebied tussen de grotten van Henisdaal en de Patrijnenkuil. Het ontstaan van deze holle wegen hangt samen met de fysische gesteldheid van het terrein (erosiegevoeligheid en aanwezige relief) en de invloed van de mens. Holle wegen zijn ingesneden in de (zand)leembodems (en eventueel in het onderliggend geologisch substraat). Ze liggen meestal loodrecht op de hoogtelijnen en ze kunnen tot tien meter diep zijn. Door het eeuwenlange gebruik van wegen bleef de bovengrond onbegroeid en stond deze bloot aan erosie. Doordat telkens een laag sediment afstroomde bij hevige regenval, sneed de weg zich diep in, wat de erosie alleen maar versterkte. Langs weerszijden zijn meestal steile wanden te zien die spontaan begroeiden of beplant werden met bomen en struiken (vaak hakhout).


ID: 3894 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Altenastraat, Biessemstraat, Gelindenstraat, Kloosterstraat (Heers)
De bescherming als dorpsgezicht betreft de landelijke buffer tussen het kasteel van Bovelingen en het dorp Mechelen-Bovelingen.


ID: 3895 | Beschermd monument

Altenastraat 39-43, Kloosterstraat (Heers)
De bescherming als monument betreft de aanhorigheden, het park en de dreef van het verdwenen kasteel Altena, ook bekend als het kasteelgoed Bovelingen.


ID: 18359 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Altenastraat 39-43 (Heers)
De dienstgebouwen vormen een U-vormig complex uit eind 19de - begin 20ste eeuw, met de open zijde naar het zuiden. De gesloten hoeve dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 14720 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Batsheersstraat, Norbertijnenlaan (Heers)
De dorpskern en landelijke omgeving van Batsheers is beschermd als dorpsgezicht bij ministerieel besluit van 13 juli 2005. De monumenten maken geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht. Het beschermingsbesluit werd op 25 januari 2006 gewijzigd waarbij een administratieve fout werd rechtgezet.


ID: 3649 | Beschermd monument

Batsheersstraat 17 (Heers)
Het U-vormig hoevetje is, samen met het aan de straatzijde door hekwerk afgesloten erf, beschermd als monument.


ID: 20626 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Batsheersstraat 17 (Heers)
De U-vormige hoeve is mogelijk te associëren met één van de gebouwen in de atlas van Averbode, maar wordt in elk geval al in zijn huidige vorm afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-1778.


ID: 20627 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Batsheersstraat 19 (Heers)
Bij nummer 17 aansluitende, U-vormige hoeve, in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77. De gebouwen zijn vrijwel volledig gewijzigd.


ID: 3651 | Beschermd monument

Batsheersstraat 28-30 (Heers)
De L-vormige hoeve met het voorerf is beschermd als monument.


ID: 18970 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Batsheersstraat 28-30 (Heers)
Deze L-vormige hoeve gaat in kern terug tot de 18de eeuw, met aanpassingen in de 19de eeuw.