Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

9905 resultaten


ID: 3602 | Beschermd monument

Heurnestraat (Heers)
Het kerkhof rond de Sint-Pieterskapel is beschermd als monument.


ID: 148708 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat (Heers)
Deze lindeboom staat op de hoek van de Heurnestraat en de Brugstraat en werd waarschijnlijk aangeplant als hoekboom.


ID: 148709 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat (Heers)
De huidige boomgaard die op enige afstand van de hoeve ligt, dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. Opvallend langs de Heurnestraat zijn de meidoornhagen die vroeger de hoogstamboomgaarden afgrensden van elkaar en van de straat, zodat begrazing mogelijk was, hierbij hoort ook de waterput die in het weiland ligt. Deze hoogstamboomgaard, samen met de meidoorhagen dragen bij aan de contextwaarde van de hoeve.


ID: 148710 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat (Heers)
Plataan die is gelegen op het kruispunt van de Herne en de Brugstraat. De plataan is van monumentale omvang, 40m hoog en 458cm stamomtrek en beeldbepalend op deze plaats. De plataan is gelegen in de tuin bij het Kasteel van Horne, op het einde van een voormalige kanaalachtige vijver die in het reliëf nog zichtbaar is, doch niet meer watervoerend is.


ID: 148711 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat (Heers)
De afsluitingshagen van meidoorn begeleiden dit deel van de Heurnestraat en bakenen de weilanden en hoogstamboomgaarden af. Eén van de hagen vormt een perceelsbegrenzing. De meidoornhagen vormen hier een sterk ensemble met de hoeve, het parkje en de boomgaard. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in afsluitingshagen.


ID: 17274 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heurnestraat 12 (Heers)
Belangrijke hoeve, aan de voet van de Kruisberg met kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 148706 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 12 (Heers)
Restant van een herenboerenparkje aangelegd rond 1892 bij een in datzelfde jaar gebouwd herenboerenhuis in eclectische stijl met oudere, sedert de laatste jaren van de 20ste eeuw herbestemde en sterk aangepaste hoevegebouwen.


ID: 3586 | Beschermd monument

Heurnestraat 37 (Heers)
De bescherming als monument betreft het kasteeldomein van Heurne dat bestaat uit een kasteelhoeve en een kasteel met moestuin en park.


ID: 18371 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heurnestraat 37 (Heers)
Het 18de-eeuwse kasteel van Heurne bestaat uit een kasteelhoeve en een kasteel met moestuin en park. Het kasteel van Heurne was in oorsprong waarschijnlijk een versterkte hoeve, die in oorsprong toebehoorde aan de graven van Loon.


ID: 148705 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 37 (Heers)
Vroeg-landschappelijk parkje van één hectare, met vijver, aangelegd tijdens het eerste kwart van de 19de eeuw, toen in de hoek van de oudere hoeve Bosch een nieuw kasteel in classicistische stijl werd gebouwd. Park nu met nul-beheer mits behoud van de oude parkbomen.