Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97381 resultaten


ID: 172075 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 29 (Zedelgem)
Op de plaats van de vroegere "Platsemeulen" of "Cleenen Meulen". Verankerde, bruine baksteenbouw onder gemansardeerde zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Verankerde, bruine baksteenbouw onder gemansardeerde zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Geelbakstenen parementen in streklagen boven een hoge, bruinbakstenen plint.


ID: 172076 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 56-58 (Zedelgem)
Op de hoek met Elverdinge. Lage in spiegelbeeld gebouwde winkelhuizen onder mansardedak (leien, zwarte en rode mechanische pannen) met art-nouveau-inslag uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw, bepleisterde voorgevel met imitatievoegen. Zware dakpartij met brede, vlak afgewerkte dakvensters geflankeerd door pilasters (linker met voluten) en dakkapellen.


ID: 172073 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 7-13 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel gelegen op de hoek van het straatdeel palend aan het kerkplein, volgens jaartal daterend van "1907". Een imposant hoekcomplex waarbij de doorlopende kroonlijst met fraai uitgewerkte klossen de eenheid benadrukt. Nummer 7 is een bruinrode baksteenbouw (brede voeg) van twee bouwlagen en zes/een/een travee onder zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Verhoogde begane grond boven kelder met betraliede keldermonden. Hoger opgaande ingangstravee (van de vroegere herberg) afgewerkt met halfrond fronton onderbroken door vaas boven volutenvormige en florale versiering. Nummers 9-13. Samenstel van samen negen traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), parement in oranje baksteen boven een gecementeerde plint. Sobere, segmentboogvormige muuropeningen, deuren met blauwhardstenen buitentrap.


ID: 172077 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugsestraat 90 (Zedelgem)
Rijwoning van twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht gebouwd in de jaren 1920. Bruinbakstenen gevel boven een gecementeerde plint en met centraal geplaatst dakvenster. Gebruik van witte bakstenen voor de strekken met afgeronde hoeken en de doorlopende banden.


ID: 13074 | Beschermd monument

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De molenromp van de Plaetsemolen te Zedelgem, is beschermd als monument.


ID: 171960 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
Brug met roodbakstenen balustrades onder dekplaten van blauwe hardsteen. Vlakke overwelving met betonnen draagbalk.


ID: 171962 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 171961 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Deze molenaarshoeve hoort historisch bij de Plaetsemolen aan de overkant van de straat. De voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen met molenaarswoning zijn vrijstaand gegroepeerd rondom een begraasd erf. Molenaarswoning al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije (1571). De Ferrariskaart (1771-1778) toont drie U-vormig en vrijstaand opgestelde gebouwen. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (rond 1830) bestond de bebouwing uit een woonhuis met landgebouwen en de windmolen op een berg met bijbehorende rosmolen. Uitbreiding huis in 1830 en 1882. De molenaarswoning ten noorden van het erf met een 18de-eeuwse kern met uitbreidingen uit de 19de eeuw. De verankerde, lage en witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak. Ten zuiden van het erf is de monumentale dwarsschuur van 1884 opgetrokken (zie opschriften in rechter zijgevel). Het verankerde, donkerbakstenen gebouw onder een zadeldak


ID: 172080 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

de Maerestraat 14 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen op de wijk Haene vijver. Toegankelijk via een geasfalteerde oprit met aan de straat een notelaar. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 171963 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.