707 resultaten
ID: 97618 | beschermd cultuurhistorisch landschap
Tiegem (Anzegem)
Deze bescherming als cultuurhistorisch landschap betreft het Sint-Arnolduspark en de Tiegemberg. De neogotische Sint-Arnolduskapel, pittoreske Villa Albert en cementrustieke Belvedère werden in hetzelfde besluit beschermd als monument. De bescherming van de Belvedère werd vernietigd door het arrest nr. 250.902 van de Raad van State.
ID: 163664 | vastgesteld bouwkundig erfgoed
Deerlijkstraat 21 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve. Heden deels omwalde 17de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Oostelijke erftoegang via bakstenen brugje en poortgebouw. Ten noorden, het woonhuis, ten westen de schuur, stalvleugel ten zuiden en later opgetrokken (begin 19de eeuw) nutsgebouw ten oosten. Woonhuis. Gewitte verankerde baksteenbouw, zes traveeën onder leien schilddak doorbroken door drie dakkapellen.
ID: 163416 | vastgesteld bouwkundig erfgoed
Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.
ID: 21060 | beschermd monument
Meuleberg (Anzegem)
Deze bescherming betreft de cementrustieke Belvedère of uitkijktoren op Tiegemberg met inbegrip van het tickethuisje, de bergruimte en de torenconstructie met uitkijkplatformen en trappen.
ID: 97619 | beschermd monument
Meuleberg (Anzegem)
Deze bescherming betrof de cementrustieke Belvedère of uitkijktoren op Tiegemberg met inbegrip van het tickethuisje, de bergruimte en de torenconstructie met uitkijkplatformen en trappen.
ID: 105259 | vastgesteld bouwkundig erfgoed
De Lusthoven 36 (Arendonk)
De oorspronkelijke draaibrug werd in 1951 vervangen door de voormalige klapbrug en in 2002 door de huidige dubbele brug.
ID: 105300 | vastgesteld bouwkundig erfgoed
Moerenstraat 83 (Arendonk)
De oorspronkelijke draaibrug werd in 1940 vernield, in 1944 vervangen door een hefbrug en in 1951 door de nog aanwezige klapbrug. Zwaaikom aan noordzijde.
ID: 21098 | beschermd monument
Abdijstraat (Assenede)
Deze bescherming betreft bunker 13 van de Duitse bunkergroep Heide, onderdeel van de Hollandstellung.
ID: 21102 | beschermd monument
Abdijstraat (Assenede)
Deze bescherming betreft bunker 17 van de Duitse bunkergroep Heide, onderdeel van de Hollandstellung.
ID: 21103 | beschermd monument
Abdijstraat (Assenede)
Deze bescherming betreft bunker 18 van de Duitse bunkergroep Heide, onderdeel van de Hollandstellung.