Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Devotiekapel van Sint-Rochus, patroon der pestlijders, met ommegang op 16 augustus. De verering van de pestheilige in de gemeente zou teruggaan tot de 16de eeuw en vermoedelijk ook het bestaan van de kapel. Vanouds gelegen op de zogenaamde "Kapellenberg" tegenover het kruispunt Wettersesteenweg en naast het café "De oude Bareel". In 1628 nieuw gebouwde kapel, in 1814 nogmaals herbouwd; hersteld in 1928 en in 1957, met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Verankerde en gewitte bakstenen kapel met zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Voorpuntgevel met lage, korfboogvormige zandstenen poort met kwartholprofiel. In de top: rondboogvormige gevelnis m een geprofileerde omlijsting op lekdrempel. Gepolychromeerd Sint-Rochusbeeld uit de 19de eeuw. Rechthoekige gevelsteen met geschilderde ruit voorzien van volgend opschrift: "1628/ HERBOUT. 1814". Verankerde zijgevel met een getralied rechthoekig venstertje onder de geprofileerde bepleisterde daklijst.

• BRAECKMAN F.-M., Bijdrage tot de geschiedenis van de Sint Gangulfusparochie te Oosterzele, Gent, 1980, p. 87-90.