erfgoedobject

Woning Proost

bouwkundig element
ID: 11805   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11805

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Proost
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Villa van 1965-1966 naar ontwerp van architect P. Neefs. Vrijstaande woning van één bouwlaag, opgebouwd uit rechthoekige, witgeschilderde bakstenen volumes onder plat dak. De oorspronkelijke L-vorm werd later, eveneens naar ontwerp van P. Neefs, aan de noordzijde uitgebreid met een dwarse vleugel. In tegenstelling tot zijn latere woningen zijn alle elementen van dit ontwerp loodrecht op elkaar ingesteld.

De as naar de straat wordt bepaald door de oprit naar de enige opening in de voorgevel, met name de inkom en garagepoort van gewapend glas in stalen kaders. Zuidelijke zij- en achtergevels daarentegen zijn geopend met tot op de grond reikende glaswanden, ter hoogte van de slaapkamers gescheiden door rechthoekige uitsprongen met kasten. Centraal in de woning zijn de garage, stook-, was- en voorraadruimten ondergebracht, die evenals de ingesloten badkamer zenitaal worden verlicht.

  • Gegevens en plan verstrekt door eigenaars en architect P. Neefs.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Proost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11805 (Geraadpleegd op 26-02-2020)