Hoeven

Beschrijving

Concentratie van drie aangepaste hoeven met oudere kern of inplanting, zie de Ferraris- (circa 1775) en Vandermaelenkaart (1854) met op deze plaats een concentratie van hofsteden met omliggende gecultiveerde gronden, laatstgenoemde kaart met vermelding van "Mergoor Hoeven"; circa vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw en later verbouwingen en aanpassingen.

Nummer 161: voorgevel van woonstalhuis met nieuw parement; ten westen verankerde, haakse langsschuur van vier traveeën.

Nummer 163: achterin en schuin gelegen voormalig woonstalhuis van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); bouwnaad en houten kozijnvenster onder strek in zijgevel verwijzen naar ouder volume; in achtergevel opkamervenster met getralied keldervenstertje; ten noordoosten haakse langsschuur van drie traveeën.

Nummer 165: hoeve met verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag; muurvlechtingen in zijpuntgevels; stallingen met houten stalrijpels en arduinen voederbakken; in voorgevel vensters met ijzeren rolluikkasten, houten latei en arduinen dorpel, achteraan opkamervenster met sporen van keldervenstertje; recente uitbouwen. Aan de straat driebeukige langsschuur van vier traveeën; gebinte met pen- en gatverbinding; in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast en bouw van tweede parallel gelegen aanpalende schuur van vier traveeën; rechthoekige, houten muuropeningen onder houten latei. Boomgaard achteraan.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle