De Zilverbron is een tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid van 1931-1932 naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen. Ook de aanleg van de ommuurde tuin werd ontworpen door de architect.
Historiek
Eduard Van Steenbergen (1889-1952) is voor de provincie Antwerpen een vooraanstaand modernist. Door zijn zeer persoonlijke interpretatie van de nieuwe zakelijkheid en zijn vele realisaties heeft hij een belangrijke invloed op de jongere generatie. De architect ontwierp onder meer verschillende modernistische villa's in de omgeving van Antwerpen.
In de verkaveling van het domein Baillet-Latour uit 1928 werd door Van Steenbergen in 1932 de dubbele villa Zilverbron gebouwd voor J. Lijssens en F. Peeters.
Beschrijving
De tweegezinswoning heeft een rechthoekig grondplan. De bakstenen lijstgevels vertonen een sterk horizontaliserend karakter door de doorlopende vensterregisters met metalen ramen, de hoekpartijen worden gemarkeerd door terrassen. De woningen werden zo gekoppeld dat aan de straatzijde het dubbele karakter onopgemerkt blijft. Een smalle penant metselwerk vormt hier de enige scheiding tussen beide woningen. De noordvleugel met een fonteinbekken met zitbank in blauwe faiencetegels is bereikbaar via een zijingang; de zuidvleugel heeft een garage en de schijnbare hoofdingang. Links van deze hoofdingang bevindt zich het opschrift "ZILVERBRON" in verchroomde letters. De afgeronde hoekpartij van de linkse woning en het terras met overkragende luifel op de verdieping bleven intact bewaard. De symmetrische achtergevel (gewijzigd ontwerp van 1932) met terras toont de dubbele functie door twee over de verdieping doorlopende trapzaalramen met metalen roedenverdeling. Op het moment van bescherming was de rechtse woning reeds uitgebreid met een uitbouw aan de tuinzijde, waardoor het oorspronkelijk concept verloren ging.
Het oorspronkelijke meubilair van de noordvleugel werd eveneens ontworpen door Eduard Van Steenbergen. De open stalen wenteltrappen aan de glazen wand van de achtergevel zijn vrijdragend.
Ook de originele tuinaanleg is een ontwerp van de architect. Van Steenbergen voorzag geen scheiding van de tuinen zodat ook hier het concept benadrukt werd. Voor de villa was een breed pad in breukstenen aangelegd, hoger gelegen ten opzichte van het grasperk. De grasperken zijn anno 2014 opgehoogd waardoor de oorspronkelijke sokkel van de woning, uitgevoerd in flagstones, niet meer zichtbaar is. De voortuinen zijn van de straat afgesloten door een laag muurtje in dezelfde baksteen als de woningen. Het dubbele witgeschilderde hekje in gebogen staal bleef bewaard bij het rechtse huis. Doordat de ramen werden gewijzigd en de tuinen afzonderlijk werden aangelegd, valt de scheiding tussen beide woningen anno 2014 wel op.
Auteurs: Steyaert, Rita; Michiels, Marijke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. & Michiels M. 2024: Dubbelwoonst Villa Zilverbron [online], https://id.erfgoed.net/teksten/438896 (geraadpleegd op ).
Tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid van 1931 naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, ommuurde tuin waarvoor de aanleg ontworpen werd door de architect.
Rechthoekig grondplan; bakstenen lijstgevels met sterk horizontaliserend karakter door de doorlopende vensterregisters met metalen ramen. Hoekpartijen gemarkeerd door terrassen. De woningen werden zo gekoppeld dat aan de straatzijde het dubbele karakter onopgemerkt blijft. De noordvleugel met afgeronde hoekpartij en bronmotief is bereikbaar via een zij-ingang; de zuidvleugel met garage en schijnbare hoofdingang, links hiervan opschrift "Zilverbron". De symmetrische achtergevel (gewijzigd ontwerp van 1932) met terras toont de dubbele functie door twee over de verdieping doorlopende trapzaalramen met metalen roedeverdeling, stalen vrijdragende open wenteltrappen.
Het oorspronkelijke meubilair van de noordvleugel werd eveneens ontworpen door Eduard Van Steenbergen.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1985: Dubbelwoonst Villa Zilverbron [online], https://id.erfgoed.net/teksten/12773 (geraadpleegd op ).