erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën

bouwkundig element
ID: 15726   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15726

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime neogotische bakstenen kapel met rechthoekig eenbeukig schip van drie traveeën en smaller koor van één travee met links een kleine sacristie. Zadeldaken (leien) met achtkantig dakruitertje. Travee en voorgevel gemarkeerd door spitsbogige nissen met lancetvensters. Zijgevels beëindigd op baksteenfries. In de buitenmuur van de apsis, arduinen gedenksteen: "1889 Edm. De Block Pastor".

In het rijk beboomd parkje (linden, naaldbomen, kreupelhout), zeven statiekapelletjes in dezelfde stijl. Werd aangelegd als bedevaartplaats, na het verdwijnen van de in 1838 gebouwde kapel aan de overzijde van de straat, op de grond van Ph. F. Wauman.

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 47/1, 1935, p. 33.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs : Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15726 (Geraadpleegd op 26-05-2019)