• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Kleine Kiekenkooie". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom onverhard, deels begraasd erf. Boerenhuis met voortuintje. Ten noorden, boomgaard. Ten noordoosten, rest van omwalling.

Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); overstekende dakrand op houten modillons; deels manke bedaking tengevolge uitbouw. Oude kern gedateerd 1742 door middel van muurankers in rechter zijgevel; aangepast in 1822 volgens muurankers in erfgevel. Verankerde gele baksteenbouw. Bouwnaad tussen woongedeelte en opkamer wijst op oude 18de-eeuwse kern van laatst genoemde waarvan de achtergevel een voeling met twee getoogde kelderopeningen vertoont; erboven, thans (20ste eeuw) versteend stijl- en regelwerk. Rechthoekig opkamervenster met getralied houten bolkozijn en kleine roedeverdeling. Voorts 20ste-eeuwse vensteropeningen. Rechthoekige deur (19de eeuw) met kozijn en smal bovenlicht met kleine roedeverdeling in getoogde omlijsting. Rechter zijgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; twee getraliede rechthoekige kelderopeningen met houten latei; rechthoekig zoldervenster met houten bolkozijn. Bouwnaad in linker zijgevel wijst op 20ste-eeuwse verbreding (uitbouw van circa 1939 volgens bewoners) van de reeds oorspronkelijk manke dakhelling. Rechthoekig zoldervenster met kozijn. Laag aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen); vroeger bakhuis volgens bewoners.

Ten zuidoosten, bakstenen stalgebouw onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen. Uilengat in rechter zijgevel.

Achter het boerenhuis, alleenstaand bakhuis van 1928 volgens bewoners. Rechthoekig venster met kozijn, schuiframen en kleine roedeverdeling; vermoedelijk herbruikt kozijn afkomstig uit erfgevel van boerenhuis. Overige hoevegebouwen uit 19de en 20ste eeuw, zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi