erfgoedobject

Hoeve Moerhof

bouwkundig element
ID: 16273   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16273

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Moerhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

"Groot Moerhof", gedateerd 1779 zie jaarsteen boven de deur. Vormde samen met "Moerhof", een uithoeve van de Duinenabdij (Koksijde) in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren (turfwinning; jachtgebied). Thans, hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom deels verhard, deels begraasd (vaalt) erf, bereikbaar via noordelijke, verharde oprit.

Ten zuiden, boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, van 1779, jaartal aangebracht op gevelsteen boven de deur en op balk binnenshuis, doch met een tussen de wereldoorlogen en na 1945 aangepaste erfgevel.

Ten westen, stal onder zadeldak (nok loodrecht op het huis); balk met jaartal 1605 binnenin; volgens de bewoner voormalig jachtpaviljoen, zie bewaarde schietgleuven (?), van keizerin van Oostenrijk (?)

Ten noorden, dwarsschuur met wagenhuisgedeelte onder deels mank zadeldak (nok parallel aan het huis), gedateerd 1779 in de oostzijgevel. Korfboogvenster met afgeschuind beloop op afzaat in top van laatst genoemde gevel.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982

Aanvullende informatie

Volgens een externe melding werden in de inventaristekst mogelijk de benamingen 'Groot' en 'Klein' Moerhof omgewisseld, en draagt de andere hoeve de naam Groot Moerhof. Op 19de-eeuwse historische kaarten wordt die andere hoeve inderdaad als Groot Moerhof benoemd. Op de Atlas van de Buurtwegen wordt deze hoeve benoemd als "Moerhof ferme".

  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
Datum: 26-01-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Moerhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16273 (Geraadpleegd op 24-11-2020)