Teksten van Dickebusch Old Military Cemetery

Dickebusch Old Military Cemetery ()

Dickebusch Old Military Cemetery is gelegen langs de Neerplaats, ten zuidoosten van de kerk van Dikkebus, vlakbij het kerkhof.

Historiek

In de dorpskom van Dikkebus werden er tijdens de Eerste Wereldoorlog drie Britse militaire begraafplaatsen aangelegd. Oorspronkelijk lagen er ook Britten begraven op het kerkhof, maar deze graven zijn verwijderd. De 'Old Military Cemetery' werd gestart als frontlijnbegraafplaats en werd door de troepen gebruikt in januari, februari en maart 1915. Het bevat de graven van 47 militairen uit de Eerste Wereldoorlog. De 78 Franse militairen, die hier eveneens begraven lagen, werden na de oorlog verwijderd. In mei 1940 werden er nog eens tien Britten begraven, die gestorven waren ten gevolge van de terugtrekking naar Duinkerke (mei – juni 1940).

Op Dickebusch Old Military Cemetery liggen er nu 57 mannen begraven, waaronder 41 geïdentificeerde en 2 onbekende doden uit het Verenigd Koninkrijk, 3 geïdentificeerde Canadezen en 1 onbekende Duitser uit de Eerste Wereldoorlog naast 10 Britten (waarvan 1 onbekend) omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee militairen die oorspronkelijk op Dickebusch Churchyard lagen, maar wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden herdacht met een 'special memorial'.

De begraafplaats werd ontworpen door J.R. Truelove.

Beschrijving

Kleine, langwerpige begraafplaats van ongeveer 990m², met nagenoeg effen terrein. De begraafplaats wordt omgeven door een grijsbruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee pijlers uit witte natuursteen met het opschrift 'Dickebusch Old Military Cemetery MCMXIV - MCMXV'. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (A1). De drietalige landplaat is aangebracht op een lage, schuine tafel uit witte natuursteen. De graven, allen behorende tot hetzelfde perk, zijn onregelmatig aangelegd. Behalve bloemperken bij de graven en struiken wordt de begraafplaats getooid met groepjes berken.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Dickebusch Old Military Cemetery (Dikkebus - WOI-WOII) ()

Locatie

Het dorp van Dikkebus telt nog 3 Britse militaire begraafplaatsen. “Dickebusch Old Military Cemetery” is gelegen langs de Neerplaats, ten zuidoostenvan de kerk, vlakbij het kerkhof. “Dickebusch New Military Cemetery” is gelegen langs de westkant van de Kerkstraat, op de hoek van het kruispunt met de Oude Bellestraat”, iets ten zuiden van de kerk. Aan de andere kant van de Kerkstraat ligt “Dickebusch New Military Cemetery Extension”. De graven van Britse militairen op het kerkhof zijn verwijderd.

Historische achtergrond

De 'Old Military Cemetery' werd gestart als frontlijnbegraafplaats en werd door de troepen gebruikt in januari, februari en maart 1915. Het bevat de graven van 47 militairen uit de Eerste Wereldoorlog. 78 Franse militairen, die hier eveneens begraven lagen, werden na de oorlog verwijderd. In mei 1940, ten gevolge van de terugtrekking naar Duinkerken, werden er nog eens 10 Britten begraven.

De Britse graven op 'Dickebusch Churchyard' zijn van het kerkhof verwijderd.

Beschrijving

Kleine, langwerpige begraafplaats van circa 990m², met nagenoeg effen terrein, ontworpen door J.R. Truelove. De begraafplaats wordt omgeven door een grijsbruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het smeedijzeren toegangshekken wordt geflankeerd door 2 witstenen zuilen waarop de tekst 'Dickebusch Old Military Cemetery MCMXIV MCMXV' is aangebracht. De 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (A1). De drietalige tekst van de landplaat is aangebracht op een lage, schuine tafel.

De graven, allen behorende tot hetzelfde perk, zijn onregelmatig aangelegd. Op 'Dickebusch Old Military Cemetery' liggen 57 mannen begraven, waaronder 41 geïdentificeerde en 2 onbekende Britten, 3 geïdentificeerde Canadezen en 1 onbekende Duitser. Verder ook nog 10 Britten (waarvan 1 onbekend) omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 2 militairen die oorspronkelijk op 'Dickebusch Churchyard' lagen, maar wiens graf niet meer teruggevonden kon worden, worden herdacht op een 'special memorial'.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.