Gelegen langs de Briekestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Hogeziekenweg, net op grondgebied Sint-Jan, op circa 200 meter ten noorden van de ringbaan N38 en op circa één kilometer ten noorden van de kerk van Sint-Jan. Iets naar het westen toe liggen Divisional Collecting Post Cemetery and Extension en La Belle Alliance Cemetery. De omgeving is glooiend en naar het noorden toe landelijk.
De begraafplaats lag naast de zogenaamde 'Boundary Road' (Briekestraat), nabij een boerderij die 'Irish Farm' genoemd werd. Het vlakbij gelegen kruispunt met de Hogeziekenweg werd 'Hammonds Corner' genoemd. Deze locatie lag tegen de frontlijn tot aan de geallieerde vooruitgang op de 'Pilckem Ridge' tijdens de Derde Slag bij Ieper. Toen dit gebied in augustus 1917 als veilig beschouwd werd, startte de aanleg van de begraafplaats. Ze werd gebruikt tot november 1917 en nog eens in april en mei 1918. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats, die bestond uit 73 graven (perk I), uitgebreid met circa 4.560 graven afkomstig uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Er werden toen eveneens zes Chinese arbeiders begraven. Ongeveer 70% van de doden kon niet meer geïdentificeerd worden.
Volgens het huidige register liggen hier 1.449 geïdentificeerde en 3.267 niet-geïdentificeerde doden begraven: 4.356 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 3.000 niet geïdentificeerd konden worden), 65 Australiërs (waarvan 26 niet geïdentificeerd), 258 Canadezen (waarvan 230 niet geïdentificeerd), 7 Indiërs (waarvan 4 niet geïdentificeerd), 23 Nieuw-Zeelanders (waarvan 5 niet geïdentificeerd), 6 Zuid-Afrikanen (waarvan 2 niet geïdentificeerd) en 1 Duitser. Er zijn 38 'special memorials' voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze graven liggen. Er zijn 30 andere 'special memorials' en een 'duhallow block' opgericht voor doden uit andere begraafplaatsen, wiens graf er niet meer teruggevonden kon worden wegens de vernielingen. Ze stierven allen in 1914, 1917 en 1918 en werden oorspronkelijk begraven in 'La Miterie German Cemetery' (Lomme), 'Francois Farm Cemetery', 'Vanheule Farm Cemetery' en 'Spree Farm Cemetery' (alle drie Langemark).
De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht:
De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).
Grote, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 14.700 m2. De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, aangelegd in verschillende niveaus volgens de glooiingen van het terrein. Aan straatzijde wordt de begraafplaats enkel door een gracht afgebakend. Via een brug uit witte natuursteen, die over deze gracht is aangelegd, wordt het toegangsgebouw bereikt dat opgetrokken is uit rode baksteen en afgewerkt is met witte natuursteen. Bovenaan staat te lezen: ‘New Irish Farm Cemetery 1914-1919’. Dit gebouw bevat een centrale doorgang met rondboog en koepel geflankeerd door twee paviljoentjes. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje terug te vinden. Het met witte tegels geplaveide middenpad, dat vertrekt vanuit dit toegangsgebouw, leidt naar de 'Stone of Remembrance', die op een verhoogd perk staat in perk I. Behalve perk I zijn de andere 35 perken regelmatig aangelegd. De 'Stone' wordt geflankeerd door twee coniferen. Centraal tegen de noordelijke muur staat het 'Cross of Sacrifice' (type B) in het midden van een bakstenen, gebogen muur, die geflankeerd wordt door twee populieren. De begraafplaats wordt eveneens rijkelijk getooid met bloemperken, bomen (paardenkastanjes, platanen) en struiken.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2009: New Irish Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125870 (geraadpleegd op ).
Ter hoogte van het kruispunt van de Hogeziekenweg met de Briekestraat, op circa 200m ten noorden van de ringbaan N38 en op circa 1 km ten noorden van de kerk van Sint-Jan, liggen 3 begraafplaatsen vlak bij mekaar: op het kruispunt zelf ligt “New Irish Farm Cemetery”, iets meer ten westen ligt 'Divisional Collecting Post Cemetery and Extension' en iets ten zuiden van deze laatste begraafplaats ligt het kleine 'La Belle Alliance Cemetery'. De omgeving is glooiend en naar het noorden toe landelijk.
Deze begraafplaats werd geopend in augustus 1917, eens dit gebied dat tot nu toe steeds tegen de frontlijn gelegen was, als veilig beschouwd kon worden na de geallieerde vooruitgang op de zogenaamde 'Pilckem Ridge'. De begraafplaats werd gebruikt tot november 1917 en nog eens in april en mei 1918. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats, die bestond uit 73 graven (perk I), uitgebreid met circa 4560 graven afkomstig uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Na de wapenstilstand werden er nog eens 6 Chinese arbeiders toegevoegd. Ongeveer 70% van de doden kon niet meer geïdentificeerd worden.
De begraafplaats lag naast de zogenaamde 'Boundary Road' (Briekestraat), nabij een boerderij die 'Irish Farm' genoemd werd. Het kruispunt met de Hogeziekenweg werd 'Hammonds Corner' genoemd.
De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht :
Grote, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 14700m2, ontworpen door Sir Reginald Blomfield met de medewerking van J.S. Hutton. De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, aangelegd in verschillende niveaus volgens de glooiingen van het terrein. Via een witstenen brug over een brede gracht wordt het toegangsgebouw bereikt, dat opgetrokken is uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, en dat 3 gangen bevat, waarvan de middelste afgewerkt is met onder meer een rondboog en koepel. Bovenaan staat te lezen: 'New Irish Farm Cemetery 1914-1919'. In en rond dit toegangsgebouw bevinden zich de landplaten, de metalen CWGC-infoplaat en het registerkastje.
Het met witte tegels geplaveide pad, dat vertrekt vanuit dit toegangsgebouw, leidt naar de 'Stone of Remembrance', die op een verhoogd perk staat waar de graven onregelmatig aangelegd zijn (perk I). Centraal tegen de noordmuur staat de 'Cross of Sacrifice' (type B) in het midden van een bakstenen, rondgebogen muur.
Behalve perk I zijn de andere 35 perken regelmatig aangelegd. Volgens het huidige register liggen hier 1449 geïdentificeerde en 3267 niet-geïdentificeerde doden begraven: 4356 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 3000 niet geïdentificeerd konden worden), 65 Australiërs (waarvan 26 niet geïdentificeerd), 258 Canadezen (waarvan 230 niet geïdentificeerd), 7 Indiërs (waarvan 4 niet geïdentificeerd), 23 Nieuw-Zeelanders (waarvan 5 niet geïdentificeerd), 6 Zuid-Afrikanen (waarvan 2 niet geïdentificeerd) en 1 Duitser. Er zijn 38 'special memorials' voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de niet-geïdentificeerden bevinden. Er zijn eveneens nog 30 'special memorials' en een zogenaamde 'Duhallow Block' voor doden uit andere begraafplaatsen, wiens graf echter niet meer teruggevonden kon worden wegens de vernielingen. Ze stierven allen in 1914, 1917 en 1918 en werden oorspronkelijk begraven in 'La Miterie German Cemetery' (Lomme), 'Francois Farm Cemetery', 'Vanheule Farm Cemetery' en 'Spree Farm Cemetery' (alle 3 Langemark).
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: New Irish Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195818 (geraadpleegd op ).