Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Kemmelseweg, op het kruispunt met de Slijpstraat, vóór huisnummer 53, op twee kilometer ten zuidwesten van Voormezele.
Deze begraafplaats werd genoemd naar de brouwerij, die tegenover de begraafplaats gelegen was. De begraafplaats bestaat in feite uit een verzameling van kleine regimentsbegraafplaatsen. Perk III bijvoorbeeld werd aangelegd door het '22nd Canadian Battalion (Quebec Regt)'. De acht perken zijn zonder enige volgorde qua datum of positie aangelegd. De korte rijen variëren van 1 tot 14 graven. De eenheden die hier begraven liggen, verdedigden hier de stellingen tussen februari 1915 en juni 1917. Na de Mijnenslag werden nog enkele doden begraven, die hier omkwamen terwijl ze de nieuw veroverde stellingen verdedigden (tot in november 1917).
Volgens het huidige register liggen er nu 149 doden begraven, waaronder 41 Canadezen en 108 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden.
De begraafplaats is ontworpen door G.H. Goldsmith.
Vrij kleine begraafplaats met vijfhoekig plattegrond en een oppervlakte van 1.820m². Het terrein van de begraafplaats werd genivelleerd, waardoor de begraafplaats iets hoger ligt dan het niveau van de straat. De begraafplaats wordt langs drie zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen, aan straatzijde is de begraafplaats niet omheind. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice' (type A), met links en rechts witte toegangstrappen. Tegen de noordelijke muur zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat aangebracht. De graven liggen heel onregelmatig verspreid over acht perken. Rondom rond de begraafplaats zijn essen aangeplant.
Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Elzenwalle Brasserie Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125895 (geraadpleegd op ).
Gelegen langs de Kemmelseweg, op het kruispunt met de Slijpstraat, voor huisnummer 53, op 2km ten zuidwesten van Voormezele. Omgeving bestaat uit licht heuvelachtig landbouwgebied.
Deze begraafplaats werd genoemd naar de brouwerij, die tegenover de begraafplaats gelegen was. De begraafplaats bestaat in feite uit een verzameling van kleine regimentsbegraafplaatsen. Perk III werd aangelegd door het '22nd Canadian Battalion (Quebec Regt)'. De 8 perken zijn zonder enige volgorde qua datum of positie aangelegd. De korte rijen variëren van 1 tot 14 graven. De eenheden die hier begraven liggen, verdedigden hier de stellingen tussen februari 1915 en juni 1917. Na de Mijnenslag werden nog enkele doden begraven, die hier omkwamen terwijl ze de nieuw veroverde stellingen verdedigden (tot in november 1917).
Vrij kleine begraafplaats, met een oppervlakte van circa 1820 m² en met de vorm van een parallellogram, ontworpen door Major G.H. Goldsmith. Het terrein van de begraafplaats werd genivelleerd, waardoor de begraafplaats aan straatzijde iets hoger ligt dan het niveau van de straat. Centraal vooraan staat de 'Cross of Sacrifice', van het type A, met links en rechts witte toegangstrappen. De begraafplaats wordt langs 3 zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte stenen, aangelegd in verschillende niveaus. Tegen de rechtermuur (noordkant) zijn de landplaten, het registerkastje en de CWGC-infoplaat aangebracht.
De graven liggen heel onregelmatig verspreid over 8 perken. Volgens het huidige register liggen er nu 149 doden begraven, waaronder 41 Canadezen en 108 uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Elzenwalle Brasserie Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196069 (geraadpleegd op ).