• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, op de hoek tussen de Schapenstraat en een doodlopende veldweg. Verankerde bakstenen gebouwen met het woonhuis ten zuidwesten evenwijdig met de straat (nummer 27) en een dubbele langsschuur (nummer 29) ten noordoosten loodrecht op de straat. Gekasseid erf aan de Schapenstraat afgesloten met een nieuwe houten poort tussen het woonhuis en de dubbele langsschuur. Erf aan de westzijde afgesloten met vervallen recentere bijgebouwen.

Het woonhuis werd kadastraal geregistreerd in 1852. In 1868 werd de hoeve vergroot met een nieuw bijgebouw achter het woonhuis en de bouw van de meest zuidelijke langsschuur, een vergroting hiervan werd in 1891 geregistreerd met een uitbreiding naar het noordwesten (zie bouwnaad). De meest noordelijke langsschuur werd in 1916 geregistreerd op het kadaster. Volgens mondelinge bron was er in de hoeve rond 1870 een brouwerij en stokerij van likeuren ondergebracht. Het woonhuis heeft ook de functie van café en winkel gehad.

Woonhuis op een licht verhoogde begane grond van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een metalen platen zadeldak. Lijstgevel met gecementeerde pseudobreukstenen plint, rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en vernieuwde luiken, houten lateien en blauwe hardstenen lekdrempels. Rechthoekig zoldervenster met diefijzers en houten dorpels. Gecementeerde zuidzijgevel. Achtergevel met verschillende rechthoekige muuropeningen, alle met houten dorpels en diefijzers en aanbouw onder lessenaarsdak (geregistreerd op het kadaster in 1886). In het interieur zijn de zwarte tegelvloeren, de balkenstructuur en het schrijnwerk bewaard.

Sterk vervallen dubbele tweebeukige langsschuren van vijf traveeën onder zadeldaken (ten zuidwesten Vlaamse en ten noordoosten mechanische pannen). De zuidwestelijke, onderkelderde schuur heeft een met schijnvoegen gecementeerde plint. Ze werd omgevormd tot woning waarbij de poort is dichtgemetseld en er twee rechthoekige getraliede vensters met blauwe hardstenen dorpels (gecementeerde stijlen) werden ingebracht. De vensters zijn nog deels beluikt. Aan de erfzijde eveneens rechthoekig venster met blauwe hardstenen dorpels, rechthoekige deur onder hardstenen latei en met gecementeerde stijlen. Achteraan het erf een tegen de schuur aangebouwd bakoventje. De rechtse (noordoostelijke) schuur werd vermoedelijk gebouwd toen de eerste schuur werd aangepast tot woning. Ze bezit de voor de streek typische rechthoekige poort onder een houten latei ingeschreven in een verdiept rondboogveld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1852/8, 1868/8, 1886/12, 1891/5 en 1916/9.

Auteurs: Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien